Читај ми!

Nataši zvanje viteza

Divna vest iz zemlje galskih petlova- bivša košarkašica Srbije Nataša Kovačević dobila je "Orden viteza Nacionalnog reda“ Francuske. Ova divna dama, koja je već nekoliko godina deo tima Košarkaškog saveza Srbije, primila je pismo ambasade Francuske u Beogradu u kome piše da joj je predsednik Emanuel Makron dodelio ovo vrhunsko priznanje. U obrazloženju stoji da je Francuska prepoznala sportsko angažovanje najvišeg nivoa, uprkos svim ličnim problemima i iskazanoj podršci mladim sportistima koji imaju poteškoće. S Natašom smo popričali o ovoj laskavoj nagradi, koje je- bez ikakve sumnje- u pravim rukama.

Posle ostvarenog plasmana na Svetsko prvenstvo u Litvaniji, najbolji futsal igrači Srbije okreću se kvalifikacijama za šampionat Starog kontinenta. Startovaće u Rumuniji 28. januara, igraće u Temišvaru, dok će drugi rival biti Bosna i Hercegovina,s kojom se izabranici selektora Gorana Ivančića sastaju 3. februara u Novom Sadu. U ovoj grupi je još i Severna Makedonija, a najbolja od njih plasiraće se direktno za Prvenstvo Evrope u Holandiji. Naš sagovornik ovog popodneva je Igor Gačić, tim menadžer futsal reprezentacije Srbije.

Rukometni klub Radnički iz Kragujevca izuzetno je aktivan u obe svoje sekcije. Devojke sa grbom ovog kluba su pre nekoliko dana odbranile trofej Kupa Srbije - grupa Zapad, dok mladić u crvenim dresovima danas u polufinalu istog takmičenja igraju sa ekipom Smedereva, pobednika tog duela očekuje bolji iz susreta Metalac Kraljevo- Zlatar. Prvenstvo momci nastavljaju naredne sedmice utakmicom sa Novim Pazarom, novina je i to da je na klupi- umesto Nedeljka Matića koji je otišao u Izrael- njegov doskorašnji asistent Miloš Sretenović. Na ove teme razgovaramo sa predstavnikom Radničkog Sašom Jančićem.

Vladica Petrović predvodiće Budućnost Krušik u prolećnoj sezoni. Iskusni stručnjak uvek je raspoložen da uzme kestenje iz vatre kada je u pitanju klub sa stadiona Park Pećina, pa tako i ovom prilikom, kada Valjevcima nalaze u nezavidnoj situaciji. Podsetićemo da je Petrović, u vreme igračke karijere, još 1988. godine nosio dres ovog kluba, potom Obilića, potom je bio član portugalske Madeire, grčkih klubova Apolon i Etnikos, da bi se od aktivnog igranja oprostio u dresu Radničkog iz Kragujevca. Kao trener, radio je u Grčkoj, bio instruktor u Fudbalskom savezu Srbije, predvodio s klupe ekipe Metalca iz Gornjeg Milanovca, Mladosti iz Lučana, Novog Pazara, Železničara iz Lajkovca, Radnički Stobeksa, Drine Zvornik iz BiH i, naravno, tim Budućnost Krušika, o čijim pripremam za nastavak prvenstva danas razgovaramo.

Sa košarkaškim stručnjakom Vladimirom Kuzmanović razgovaramo o igrama Zvezde i Partizana na evropskoj sceni, o ABA ligi i drugim aktuelnostima iz ovog sporta. Podsetićemo se kako je protekla doela priznanja najuspešnijim sportistima Srbije za 2020. godinu. Zdravstvena komisija OKS predložila je prioritetnu vakcinaciju svih sportista koji su se kvalifikovali za Olimpijske igre. Slobodan Bitević, jedan od naših najuspešnijih karatista svih vremena, ne pomišlja da prekine karijeru, nema ni razloga za to, ali nalazi vremena da se iskaže i kao predsednik Sportskog saveza Pančeva, baš nedavno sa svojim saradnicim dodelio je priznanja najistaknutijim mladim sportistima u gradu na Tamišu, o kojima će nam pričati tokom emisije.

Pripremili smo veliki broj priloga i iz oblasti kulture, javnog i umetničkog života. Čućemo kako se glumački svet oprašta od velike glumice Mire Furlan, kao i najavu tv serije "Tajna vinova loze", koja večeras počinje na Prvom tv kanalu naše kuće, u režiji Dejana Karaklajića, po motivima romana Mirjane Bobić-Mojsilović. U Narodnom pozorištu potpisan je sporazum o projektu "Frankofonija", biće reči i o premijeri predstave "Milica od pepela", koja je prvi put izvedena na sceni Narodnog pozorišta u Pirotu. Divan događaj večeras u beogradskom Narodnom pozorištu- muzičko veče pod nazivom "Viva Mocart", uz učešće operskih diva renomirane kuće, u režiji naše sagovornice Ane Grigorović.

Aforizmi Ninusa Nestorovića objavljeni su u dva poljska književna lista,a uskoro će se i njegova knjiga aforizama naći u prodaji u ovoj državi. Predrag Marković, nekadašnji predsednik Skupštine Srbije, nastavlja sa svojom književnom delatnošću, upravo se pojavio njegov treći roman "David protiv Otužnog Zloduha". Goran Skrobonja i Ivan Nešić, zajedničkim snagama, objavili su prvi roman iz dvoknjižja "Firentinski dublet". Izdavačka kuća "Odiseja" omogućila je našim mališanima da upoznaju Ajvi Poket i druge interesantne junake. Skrećemo vam pažnju i na avanture vampira i Kraljevića Marka u formi prvih albuma našeg najdugovečnijeg strip serijala "Vekovnici", o čemu nam priča poznati strip autor Marko Stojanović.

Dosta pažnje poklanjamo ove subote baletskoj umetnosti i plesu uopšte, uz radost što se - uprkos pandemiji koja hara planetom- stalno nešto lepo iz ove oblasti dešava kod nas, zahvaljujući vrednim ljudima i entuzijastima iz Instituta za umetničku igru i Udruženja baletskih umetnika Srbije. Ovog vikenda održavaju se četvrti "Dani Smiljane Mandžukić", sa programima na nekoliko lokacija u Beogradu. U okviru projekta "Otelotvorenje", 26. januara u Muzeju grada Beograda biće prikazani radovi studenata osnovnih, master i doktorskih studija, i to u formi fotografija, video radova, instalacija, performansa, kao i uživo realizovanih koreografija. Proglašeni su dobitnici nagrada Festivala koreografskih minijatura.

U izdanju "Kreativnog centra", objavljena je slikovnica "Zeka Pesnik", autorke Džulije Donaldson, najpopularnije spisateljice dečjih knjiga u Velikoj Britaniji. Opera i Teatar "Madlenijanum" 26. januara puni 24 godine uspešnog rada, to će obeležiti nekoliko dana kasnije, svečanim koncertom pod nazivom "Svetlosti pozornice". Četvrto izdanje međunarodnog festivala "Rosi Fest" održava se od sutra do 2. februara. Muzej afričke umetnosti je pripremio brojne sadržaje u okviru redovnih programa, koji uključuju radionice za decu, vođenja kroz stalnu postavku, program za penzionere i Topčidersku turu. Iz štampe je izašao novi broj časopisa "Likovni život", u pitanju je dvobroj 157-158. u Galeriji savremene umetnosti u Požarevcu sinoć je predstavljena Zimska izložba Udruženja likovnih stvaralaca "Milena Pavlović Barili". Grafički kolektiv, u okviru projekta "Kreativno, nestrpljivo, izazovno", predstavlja fotogarfije deset diplomaca Fakulteta primenjenih umetnosti, na izložbi pod nazivom "Prisustvo-odsustvo". U Velikoj galeriji Srpske akademije nauka i umetnosti u toku je izložba slika velikog umetnika Vlaha Bukovca. PSK Pobeda je osmislila program planinarstva kao slobodne nastavne aktivnosti za osnovne škole, a u februaru organizuje i "Osnove visokogorstva" odnosno lekcije preživljavanja na Kopaoniku.

Petnaestak dana pred prvi rođendan maleni Čeh Jan Švarc kršten je, na Stefandan, u jednom od najznačajnijih i najlepših srpskih hramova, Gračanici, a da prevale oko 1.100 kilometara iz češkog grada Fridek Misteka do Kosova i Metohije njega i roditelje nisu sprečili ni snegovi, praznične gužve niti pandemija. Janov otac, Daniel Švarc, spojio je dve najveće želje - da Božić dočeka na liturgiji u ovdašnjem pravoslavnom hramu, a zatim i da mu se sin krsti baš na Kosmetu.  Na toj svetoj srpskoj zemlji je toliko zavoleo naš narod, da se i sam, iako poreklom iz katoličke porodice, u decembru 2018. godine krstio u Visokim Dečanima. Tada je kumu Dimitriju Markoviću, humanitarcu iz Bajine Bašte zaposlenom u Belgiji, rekao da će biti kum i na krštenju njegove dece na KiM, ukoliko ih bude imao. I upravo kum je naš sagovornik u današnjoj emisiji, pronašli smo ga u Belgiji, gde živi i radi i konstantno pomaže našim ljudima na KiM. Ovo je priča o malom Janu, ali i o ljudskom rodu, onom lepom čega- eto -ipak- još uvek ima na ovoj zabludeloj planeti. 

Ring u hali `Mostonga` u Somboru bio je mesto borbi za titule najboljih u okviru 10. Kupa kupa nacija, prestižnog planetarnog takmičenja za dame u boksu, pod patronatom AIBA.  Za naslove šampiona borile su se reprezentativke Austrije, BiH, Belorusije, Hrvatske, Češke Republike, Kazahstana, Maroka, Malija, Rusije, Srbije, Slovačke, Turske. Učešće je uzelo 74 takmičarke u 53 borbe u četiri uzrasta (šest školarki, devet juniorki, 11 omladinki i 48 seniorki). Za najbolju reprezentaciju (svi uzrasti) proglašena je selekcija Srbije. Među osvajačima zlatne medalje je i naša sagovornica Nina Radovanović, inače nosilac četiri dragocena pojasa i reprezentativka Srbije. 

Vitez kulinarstva Milijan Stojanić i ove subote obradovaće nas predlogom jelovnika za nedeljni ručak,a mi svi zajedno i nekim lepim, vedrim notama, za prijatno popodne, kako ste i navikli decenijama u porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво