U planu otvaranje 300 punktova za vakcinaciju

U Srbiji je do sada protiv virusa korona u 10 gradova vakcinisano oko 22 hiljade ljudi, izjavio je za RTS državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek. On je istakao da je sve proteklo bez ikakvih problema, kao i da je interesovanje za imunizaciju veće od očekivanog. Prema njegovim rečima, preko sajta e-uprave do sada se za imunizaciju prijavilo oko 280 hiljada građana. Đerlek je dodao kako je cilj da se narednih dana širom Srbije otvori više od 300 punktova za vakcinaciju, i da se vakciniše od 50 do 100 ljudi u toku sat vremena.

Uz formiranje više vakcinalnih punktova u Srbiji, biće moguće sprovesti plan masovne imunizacije, rekla je za Radio Beograd Jedan, direktorka Instituta "Batut" Verica Jovanović.

Očekuje se da u Srbiju sutra stigne još oko 20 hiljada doza Fajzerove vakcine, a tokom iduće sedmice i još oko 250 hiljada doza ruske vakcine "Sputnjik". Juče je stiglo milion doza kineske vakcine "Sinofarm".

U većem delu zemlje pada slab sneg i temperatura je ispod nule, pa postoji mogućnost pojave mestimične poledice na kolovozima. Ekipe putara su na terenu.

Zbog kvarova na dalekovodima i niskonaponskoj mreži, izazvanim snegom i ledenom kišom, desetine planinskih sela na jugu Srbije, duže od sedam dana su bez struje. Svi raspoloživi radnici su na terenu, čiste puteve i nastoje da poprave iskidanu strujnu mrežu, a pomaže i vojska.

Svih 50 američkih država u pripravnosti je zbog mogućih nasilnih protesta protivnika inauguracije predsednika Džozefa Bajdena. Pripadnici Nacionalne garde iz svih delova zemlje upućeni su u Vašington kako bi sprečili ponavljanje nasilja od 6-og januara, kada je tokom upada pristalica Donalda Trampa u Kongres, nastradalo pet osoba. FBI je upozorio da bi u glavnim gradovima svih 50 država moglo doći do marša naoružanih Trampovih simpatizera. Duž ulica Vašingtona postavljene su barikade, jer su desničari preko društvenih mreža za danas najavili proteste i pozvali na marš na dan inauguracije, 20. januara.

Sutra počinje drugo polugodište u školama u Srbiji. Planirano je da se nastava odvija po modelu koji je primenjivan od 1. septembra 2020. godine. To znači da će učenici od prvog do četvrtog razreda osnovne škole imati svakodnevnu nastavu u školi, u manjim grupama, dok će stariji osnovci nastavu pohađati naizmenično, u školi i onlajn. Srednjoškolci će jednu nedelju ići u školu, a potom jednu nedelju imati nastavu na daljinu.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Nenad Selaković i Irena Jelovac

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво