Читај ми!

Reč nedelje – vakcina. Ličnost nedelje Aleksandar Kavčić

Vakcinacija protiv kovida 19 u Srbiji je počela 24. decembra prošle godine. Prvi su vakcinu primili medicinski radnici i korisnici domova za stare. U petak su vakcinisani i prvi građani koji su se prijavili preko portala e uprava, najpre u Beogradu a od juče i u drugim gradovima. Građani koji žele da prime vakcinu mogu da se jave i kol centru na telefon 0800 222 334. Plan imunizacije napravio je Institut za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” Kako protiče vakcinacija u našoj zemlji, kakav je odziv građana i kada se može očekivati masovnija imunizacija razgovaraćemo sa direktorkom Instituta i članom Kriznog štaba, dr Vericom Jovanović.

Masovna vakcinacija stanovništva doprineće stvaranju kolektivnog imuniteta što bi trebalo da omogući povratak normalnom životu. Koliko je to važno najbolje znaju privrednici. Svetska privreda, pa sam tim i domaća, u prošloj godini pretrpela je ogromne gubitke. Neke grane privrede, poput turizma, avioprevoza, ugostiteljstva su pred bankrotom. I pored teških uslova, srpska privreda je uspela da zabeleži minimalan pad što je statistički svrstava u jednu od najuspešnijih u Evropi. O tome šta je urađeno prošle godine, šta se predviđa za ovu godinu, hoće li država nastaviti sa merama podrške privrednicima za Magazin na prvom govori državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Da bi Srbija bila konkurentana među većim zemljama, njena populacija mora biti obrazovana - poručuje Aleksandar Kavčić, profesor na Karnegi Melon Univerzitetu u Pitsburgu, izumitelj patenta za čitanje zapisa sa magnetnih memorija. Ovaj Beograđanin, nekadašnji đak Matematičke gimnazije, a danas jedan od vodećih informatičara na planeti, pozvao je nastavnike u Srbiji da pišu udžbenike čije će izdavanje finansirati njegova fondacija „Alek Kavčić", a zatim ih besplatno objavljivati na internetu. Svoju ideju realizovao je ovih dana tako da se na portalu "besplatna biblioteka.kom" već mogu preuzeti besplatni udžbenici za 3. i 7. razred osnovne škole u elektronskoj formi. O nameri da učenicima u Srbiji obezbedi besplatne udžbenike, svojim pogledima na naše obrazovanje i daljim planovima profesor Kavčić govorio je za Prvi program Radio Beograda.

Urednik i voditelj: Svetlana Živković

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво