Читај ми!

Samo nam je ljubav potrebna

Sliku sa naslovne strane najave naše emisije komotno možemo proglasiti fotografijom sedmice, nema čoveka koji se nije okrenuo- prolazeći kraj hrama Svetog Save- za njenim `glavnim junacima`. Mnogi su se i fotografisali s njima, na klupi ili pored nje, a devojke koje su od snega napravile ove izuzetne figurice preko noći su se našle u centru pažnje. Pošto naš program subotom prati dešavanja iz oblasti sporta, kulture, javnog i umetničkog života, ali i sveta koji nas okružuje, ovog popodneva predstavljamo mlade umetnice Miljanu Tešović (25) i Danu Vukajlović (23), autorke ovog nesvakidašnjeg dvojca na klupi u Karađorđevom parku.

Fudbaleri kragujevačkog Radničkog prekjuče su počeli pripreme za prolećnu sezonu u Prvoj ligi Srbije. Naš sagovornik ,trener lidera na tabeli Aleksandar Linta, zajedno sa svojim pomoćnicima i rukovodstvom kluba, obavio je prozivku i igračima izneo plan rada u narednih pet sedmica. Kompletne pripreme biće održane u Kragujevcu, planirano je 27 treninga i šest kontrolnih utakmica. Podsetimo, Radnički na prvom mestu, posle jesenjeg dela šampionata, ima 40 osvojenih bodova, pet više od novosadskog Kabela, odnosno jedanaest od Grafičara i Kolubare. Svih 17 utakmica u prvom delu prvenstva odigrali su Varjačić, Nikodijević i Rađen.

Miloš Alilović zapamćen je kao jedan od plemenitijih igrača malih beogradskih terena, posle toga dobro je upamćen i kao futsal igrač, potom i trener KMF Crvene zvezda, s kojim je već u prvoj sezoni na klupi osvojio titulu državnog prvaka. Poznat kao stručnjak koji od svog okruženja želi jasne, očite, neskrivene ambicije, popularni Alila- kako ga zovu svi na njegovom Lionu- nedavno je promenio sredinu i našao se na mestu šefa stručnog štaba futsal kluba FON, u kome se zaista oseća pozitivna energija i onaj naboj neophodan za ostvarivanje dobrih rezultata i istog takvog plasmana. Društvo na klupi praviće mu saradnici Đorđe Pantelić i Marko Sinđić. Beogradski „studenti" su na drugom mestu Prve futsal lige Srbije posle prvog dela aktuelne takmičarske sezone, sa osvojena 22 boda, jednim manje od jesenjeg prvaka Novog Pazara. Prvi čovek kluba Aleksandar Đoković i uprava FON-a će, tvrde, učiniti maksimalne napore da omoguće idealne uslove za nastavak sezone svojim igračima, dolazak Alilovića samo potvrđuje visoke ambicije futsal kluba iz Beograda.

Ženska ekipa STK "Novi Sad" je aktuelni šampion Superlige Srbije. Većina igračica nastupa i za reprezentaciju Srbije u raznim uzrasnim kategorijama. Osim ekipne titule, stonoteniserke Novog Sada osvojile su sve što se moglo osvojiti u periodu 2016-2019. godine, na bodovnim turnirima i državnom prvenstvu. To su ujedno i najuspešnije godine u istoriji kluba, pa trenutno čine jedan od najdominantnijih sastava u bližoj istoriji ženskog stonog tenisa kod nas. Ovih dana Novosađanke su dobile i vrhunsko pojačanje- stigla je reprezentativka Hong Konga Ji Lok Lam. Ova Kineskinja ima pravo nastupa već od drugog dela takmičarske sezone. Predsednik kluba Dan Fracile podseća nas, u razgovoru, da je to prvi put posle 20 godina, još od bračnog para Čen. da u srpskom tenisu imamo nekoga od igrača sa Dalekog Istoka.

Prvo takmičenje u 2021. i lični rekord, norma za svetsko prvenstvo za starije juniorke i skok za prvo mesto.na svetskim rang listama- to je ukratko učinak Angeline Topić, članice kluba `Top Džamp`, naše mlade skakačice u skoku uvis na takmičenju održanom 9. januara u Beogradu. Kćerka poznatog atletskog para Biljane i Dragutina, da budemo precizni, prvo mesto na planeti drži zajedno sa Ruskinjom Polinom Parfenenko, koja je tih 185 centimetara preskočila prošlog meseca u Kemerovu. Pravi `bejbi bum` za našu atletiku i ovu disciplinu potvrđuje i plasman Zorane Rokavec na treće, Aleksandrije Mitrović na sedmo i Stele Ćuk na šesnaesto mesto svetske rang liste. Sve četiri devojke pokazuju neverovatan i neprikosnoven talenat , one su godišta od 2004. do 2007, a već se nalaze pri samom vrhu svetske atletike. Angelina, Zorana i Aleksandrija će priliku da se nadmeću sa najboljim skakačicama Evrope imati u avgustu na Evropskom prvenstvu do 18. godina u Rijetiju.

Miloš Pržić (31) iz Smedereva dokazao je sebi i drugima da živ čovek sve može. Ovaj slepi mladić, jednostavno, nije odustao - prvo od sebe, ali ni od života i ljudi. Diplomirao je na katedri za italijanski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu, završio master studije u Trstu, upisao doktorske studije. Borio sa predrasudama i pobedio, postavši istraživač-pripravnik na Institutu za književnost i umetnost u Beogradu. Od školovanja u Zavodu za učenike oštećenog vida, Gimnazije u Smederevu, Filološkog fakulteta - da bi uspeo, Miloš je morao prvo da razume druge, jer često oni nisu razumeli njega. Ipak, bio je jači od svega- ponosan je što je studirao baš u Trstu, jer je to spona između Balkana čijoj kulturi pripada i italijanske kulture, koju proučava. Na Institutu za književnost i umetnost, Miloš radi na projektu "Srpska književnost u evropskom kulturnom prostoru". Cilj mu je da završi doktorske studije i napreduje u sledeći stepen naučne karijere, nadajući se da će tada i dobiti posao na neodređeno vreme. A onda, doći će na red i ono od čega se živi - ljubav i porodica. Nije nauka jedino što zanima Miloša. Osim sporta, voli i muziku, i već godinama svira frulu u Gradskom ansamblu narodnih pesama i igara, dok harmoniku svira za svoju dušu. Član je Gradske organizacije saveza slepih i Rotari kluba.

Danas se održava se seniorsko prvenstvo Beograda u atletici, a pravi spektakl očekuje se u trci devojaka na 60 metara u kojoj će trčati rekorderka Srbije u ovoj disciplini Ivana Španović, Iranka Fasihi Farzaneh koja drži drugi rezultat beogradske atletske dvorane, Švajcarkinja Kora Salome, najbrža Srpkinja Milana Tirnanić...Čućemo i kako se završio ovogodišnji Dakar reli, upoznati mladu rukometašicu Unu Obrenović, članicu šabačkog Medicinara, saznati kako životinje podnose ove ledene dane u zoo vrtovima u Jagodini i Beogradu.

Knjiga romantičnog naslova `Osmeh porculanske figurine` izašla je pred kraj prošle godine, posvećena je jednoj od prvih jugoslovenskih zvezda, Ireni Kolesar. Priređivač ovog monografskog izdanja je Vladimir Balašćak, glumac pozorišta `Dobrica Milutinović` iz Sremske Mitrovice, koji je dokumentarni materijal sakupljao više od dve decenije. Knjigu je objavilo Društvo Rusina iz Sremske Mitrovice i Novinarska asocijacija Rusina iz Novog Sada. Publika pamti Irenu Kolesar kao heroinu prvog posleratnog filma `Slavica`, koji joj je doneo veliku popularnost širom SFRJ.

Ništa manje interesantno- Vladimir Balašćak , laureat međunarodnih priznanja za ulogu Raskoljnjikova, po motivima "Zločina i kazne", slobodno vreme provodi na svojoj mini farmi koza, praveći sireve i sapune! Kako nam je rekao, njihovo porodično imanje u Laćarku podseća na Nojevu barku, jer imaju razne vrsta životinja: kokoške, patke, guske, ćurke, svinje, cverglane, fazane, kuce, mace, a već nekoliko godina i alpske koze. Ističe da se za najzahtevnije dramske role, poput upravo Raskoljnjikova, spremao čuvajući stado od 20 koza, koje mu- zauzvrat -daje dobru energiju, mir i koncentraciju.

Naravno, kao i svake subote, beležimo dosta kulturnih dešavanja- Mia Ćuk ima izložbu pod nazivom `Kupine, noću` u galeriji Doma omladine Beograda. Postavka skulptura hrvatskog vajara Petra Hranuelija otvorena je preksinoć u `Galeriji 73` na Banovom brdu. Samostalna izložba Nikole Markovića `Sedmi krug` traje u galeriji `X- Vitamin` do 22. januara, u povodu treće godine postojanja ovog kulturnog prostora. Kolektivna izložba `Minijatura 5` u toku je u Maloj galeriji ULUPUDS-a u Beogradu. Muzej `Albertina` u Beču uvrstio je u svoju kolekciju grafiku `Kapi i senke`, novosadske umetnice Jelene Sredanović.

Umetnik i fotograf Igor Ripak, koji živi i radi na relaciji Beč - Zrenjanin, predstaviće svoja dela na izložbi u beogradskoj galeriji "Remont", koja će biti otvorena u ponedeljak,18. januara. U izložbenom salonu Kulturnog centra Zrenjanina 21. januara biće otvorena izložba likovnih radova zrenjaninskog auota Dušana Šešuma. Osma po redu godišnja izložba fotoreportera Novog Sada i Vojvodine pod nazivom `Objektivno` biće otvorena 22. januara u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu. Zimski intenzivni kurs iz klasičnog baleta održava se od 18. do 23. januara u Institutu za umetničku igru,vodiće ga italijanski balet majstor Odoardo Maria Bordoni. U Galeriji SULUJ, Terazije 26, drugi sprat, u toku je deseta jubilarna izložba mlade leskovačke umetnice Marije Petković, pod nazivom `Uspomene i sećanja`.

Za kraj ove najave izdvajamo i zajedničku akciju Slavke Antić iz Subotice i Ive Hafner iz Hrvatske, koje su u jeku pandemije korone pokrenule fejsbuk grupu `Pozdrav s mog prozora`, koja je neverovatno brzo naišla na izuzetan odjek kod ljudi širom regiona. Samo nam je ljubav potrebna- tada je to još jednom potvrđeno, u vidu fotografija koje su slali mladi i stari, dame i muškarci, svi oni koji su na taj način uspevali da pokažu šta vide kroz ekrane svojih mobilnih telefona ili, ređe, fotoaparata. Teško je bilo, a bogami i nezahvalno, za ovu priliku izdvojiti par radova iz ogromne kolekcije, čučete tokom emisije na kakvim su tek slatkim mukama bile Iva i Slavka.

Obe dame koje su inicirale ovu grupu odišu pozitivnom energijom i neće ni da čuju za bilo šta ružno na ovom svetu. Istomišljenika, kako već napisasmo, ima na svim stranama sveta, na svim ćoškovima Zemljine kugle, pa ih svakako potražite na društvenim mrežama i fino se zabavite i družite s vedrim ljudima, punim duha, koji će vam dane učiniti lepšim i zanimljivijim. Mi smo, kao drugu, odabrali ovu `običnu` fotku `neznanog junaka`, ne znamo dakle ko je autor, ali svakako bi bilo lepo da nas ujutru budi neki ovako slatki bambi. Slike sa svih strana planete, od Kenije do Venecuele i šire, možete i tako naći u ovoj grupi, nemojte posle reći da vam nismo na vreme uputili toplu preporuku.

I ove subote stiže nam novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva, akademika gastronomije i čoveka iz Ginisove knjige rekorda Milijana Stojanića. `Zamešali` smo i lake i vedre note iz zlatnih osamdesetih, koje se i danas rado slušaju, u `sosu` od aktuelnih hitova sa svetskih muzičkih top-lista. Kao `garnirung`, tu su rezultati sa brojnih fudbalskih utakmica koje se igraju širom Evrope i još dosta toga što se bude dešavalo u zemlji i svetu, tokom još jednog idanja porodičnog magazina Radio Beograda 1 `Vreme sporta i razonode`.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво