Читај ми!

Od sutra prijavljivanje za vakcinu protiv Kovida 19 preko e-uprave

Nastavlja se vakcinacija na 165 punktova širom Srbije. Od jutros se vakcinišu i zdravstveni radnici u Univerzitetskoj klinici u Tiršovoj i u Institutu za majku i dete. Tamo je danas bila premijerka Ana Brnabić koja je poručila da se planira ubrzavanje vakcinacije građana Srbije i najavila da se krajem nastupajuće nedelje očekuje otvaranje prvog punkta za vakcinaciju na beogradskom Sajmu. Brnabićeva je rekla da će od sutra biti omogućena prijava građana za vakcinu preko portala e-uprave. Dodala je da sutra stiže još 18 i po hiljada Fajzerovih vakcina i da se očekuje i dodatnih pola miliona doza ruske vakcine Sputnjik. Takođe, Kina je odobrila izvoz Sinofarm vakcine Srbiji. Premijerka je najavila da će na sutrašnjem sastanku Kriznog štaba biti donete nove mere ili odluka o produženju postojećih.

Broj potvrđenih slučajeva koronavirusa u svetu premašio je 90 miliona, a samo za 24 časa registrovano je 800 hiljada novih, saopštila je Svetska zdravstvena organizacija. Najviše zaraženih i preminulih je u Sjedinjenim Američkim Državama, a veliki broj svakodnevno se beleži i u Indiji, Brazilu, Rusiji i Ujedinjenom kraljevstvu. Osim vakcinacije, koja je u početnim fazama, kao osnovne mera zaštite i dalje se primenjuju karantin i ograničenje kretanja.

Petrinju je oko 3 časova pogodio novi zemljotres snage 3,8 stepeni po Rihterovoj skali, potvrdila je Seizmološka služba Hrvatske, koja je epicentar locirala na 10 kilometara jugozapadno od tog grada. Sinoć je tu oblast pogodio jači zemljotres, od 4,5 Rihtera, koji se osetio u centralnoj Hrvatskoj. Petrinju je 29. decembra pogodio zemljotres jačine 6,3 stepena. Tada je život izgubilo sedam osoba, a u gradu i okolnim selima srušeno je ili teško oštećeno više od 2 hiljade objekata.

Nepovoljni vremenski uslovi, sneg i vetar, izazvali su kvarove na elektro - mreži u pojedinim delovima distributivnih područja Niš i Kraljevo. Ekipe EPS Distribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova.Kako ističu u EPS-u, proizvodnja električne energije i uglja u sistemu Elektroprivrede Srbije funkcioniše stabilno, a obezbeđeno je dovoljno električne energije za pouzdao snabdevanje domaćinstava i privrede u Srbiji.
Zbog intenzivnog snega na teritoriji Užica, na svim državnim putevima prvog i drugog reda, na snazi je obustava saobraćaja za teretna motorna vozila. Snega ima mestimično u raskvašenom stanju do 5 centimetara na teritoriji Beograda, Ivanjice, Kolubare, Mačve, Kragujevca, Kruševca, Niša, Novog Pazara, Požege, Užica, Valjeva, Vranja, Zaječara. Sneg je dostigao visinu od 70 centimetara na Zlataru, Jadovniku, Jabuci i Kamenoj gori, a pojedni putevi u planinskim selima potpuno su neprohodni već dva dana.

Fudbaleri Crvene zvezde počeli su pripreme za prolećni deo sezone. Na prozivci, treneru Dejanu Stankoviću javio se 31 igrač. Zvezda već sutra putuje na Kipar na prvi deo priprema.

Urednik emisije Nataša Raketić

Urednici vesti Marica Serdar i Nenad Selaković

Producent Srđan Manojlović

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво