Читај ми!

Poljoprivrednicima uskoro na raspolaganju nove subvencije preko Svetske banke

U agrarnom budžetu, vrednom oko 53 milijarde, za subvencije je opredeljeno 37 i po milijardi , što je za 750 miliona više nego prošle godine. Za direktna plaćanja predviđeno je 24 milijarde 795 miliona, a svi podsticaji za biljnu i stočarsku proizvodnju biće isti kao i prošle godine.

Pored toga, poljoprivrednicima će na raspolaganju biti 38 miliona dolara subvencija koje će ići preko Svetske banke. Reč je o novoj meri kojom je predviđeno da poljoprivrednik unapred, na osnovu zahteva i biznis plana, dobije podsticaj od 50 odsto svoje investicije, 40 odsto je kredit od banke, a samo 10 odsto je učešće. Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović kaže da će poziv za te podsticaje biti raspisan krajem marta ili početkom aprila.

Pšenica je trenutno u dobrom stanju, a izvoz je usporen jer prodavci čekaju da cena još poraste. O tome koliko je to realno, kada je najbolje vreme za prodaju, a kada se može očekivati pad cene hlebnog zrna razgovarali smo sa Vukosavom Sakovićem iz Udruženja Žita Srbije.

Rod krompira bio je dobar, ali niske otkupne cene proizvođače vode u gubitke. Mališa Milovanović iz sela Ba kod Ljiga ostvaruje zaradu zahvaljujući tome što krtolu prodaje na malo, na pijaci. Međutim, i njegovu proizvodnju prate brojni problemi, a najveći je nedostatak radne snage u selima koja su sve starija.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i Darinku Paučković koja u selu Riđake kod Vladimiraca prerađuje voće i povrće na tradicionalan način, po starim, porodičnim recepturama.

Urednik i voditelj Davorka Tešić

Radio Beograd 1, 08.05

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво