Читај ми!

Legat profesora Aleksandra Kostića u Grockoj

Bronzana bista u dvorištu Rančićeve kuće u Grockoj i jedna beogradska ulica, (paralelna sa ulicom Kneza Miloša), podsećaju na jednog od najvećih srpskih lekara i naučnika, profesora dr Aleksandra Kostića. Bio je jedan od osnivača Medicinskog fakulteta u Beogradu, profesor histologije i embriologije, stručnjak za seksologiju, terminologiju, film, poeziju na francuskom jeziku, arheologiju, fotografiju… Ovaj mnogostuko daroviti i vredni čovek bio je nosilac Francuske legije časti, i osnivač Veterinarskog i Farmaceutskog fakulteta u Beogradu.

Uprkos tome što je u tri mandata biran za dekana Medicinskog fakulteta, dva puta je izbacivan - prvi put 1941. zbog odbijanja saradnje sa okupatorskim vlastima, a drugi put i konačno, 1952. od strane tadašnje komunističke uprave na fakultetu.

Život je dr Aleksandra Kostića doveo u gročanski kraj još 1915. godine, kada je lečio ranjenike u Bolečkoj mehani, koja je tada bila bolnica. Nakon toga je prešao Albaniju u herojskom i mučeničkom pohodu srpske vojske.

Godine 1932. ovaj izuzetni čovek i naučnik obreo se u Grockoj kao zaljubljenik u prirodu, ali i u znak sećanja na 1915. godinu i rovovske borbe u kojima je tada učestvovao. Kopajući temelje za svoju kuću, koja će i njemu, kao i njegovom sinu Vojislavu Vokiju Kostiću, (znamenitom srpskom kompozitoru), biti inspirativna oaza, neumorni profesor otkrio je neprocenjivu arheološku zbirku i čak dve raskošne rimske grobnice. Na njegovu inicijativu, u poznim godinama, poklonio je svoju dubočajsku arheološku zbirku Zavičajnom muzeju Grocke.

U okviru obnovljene ambijentalne celine „Gročanska čaršija" u prostoru biblioteke „Ilija Garašanin", danas se čuva zaostavština naučnika dr Aleksandra Kostića, koji je bio svestrana ličnost, a njegovo delo ostavilo je dubok trag u oblasti medicinskih nauka, ali i u kulturi XX veka.

U razgovoru sa istoričarkom umetnosti i direktorkom Centra za kulturu Grocka Zoricom Atić, priču zabeležile Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво