Читај ми!

Ljudska prava u vreme korone

Ove godine Međunarodni dan ljudskih prava obeležava se u potpuno vanrednim okolnostima zbog pandemije Kovida 19. Širom sveta gradjani se žale da se u odredjenim segmentima krše njihova prava, počev od video nadzora, uzimanja podataka, povremenog ograničavanja kretanja. Kako se u ovim okolnostima sagledava poštovanje ljudskih prava i na koji način naći meru u postizanju ravnoteže da se zaštititi zdravlje gradjana, ali i onemoguće zloupotrebe pitanja su za našeg sagovornika Milana Marinovića, poverenika za zaštitu podataka o ličnosti i informacije od javnog značaja.

Kako preživeti praznike bez prijatelja i porodice, pitanje koje svi postavljamo ovih dana. U vreme pandemije, kada se apeluje na održavanje fizičke distance, veoma je važno, savetuju psiholozi, da zbog svog mentalnog zdravlja, sa ljudima koje volimo, negujemo one vidove komunikacije koji su mogući i održavamo bliske emotivne odnose, u čemu pomažu savremene tehnologije. To je naročito bitno tokom predstojećih praznika, koje smo do sada provodili zajedno sa svojim bližnjima, a stručnjaci ističu da posebnu pažnju treba posvetiti deci i objasniti im situaciju u skladu sa godinama.

Na ulicama u svetu nalazi se više od 200 miliona pasa lutalica - to su podaci Svetske zdravstvene organizacije iz 2019.godine . U našoj zemlji, taj broj iznosi nekoliko desetina hiljada. Pse koji su slobodni, u urbanim sredinama, napustili su vlasnici ili su na svet stigli negde napolju. Neki postaju agresivni zbog gladi i hladnoće. I krajem jeseni i početkom zime svake godine otvaramo pitanje kako da zaštitimo napuštene pse, ali kako i da se sami sačuvamo. Šta se dešava za psima koji su zlostavljani i kako završavaju njihovi zlostavljači.? Ako se stručnjaci slažu da nam je zakonska regulativa dobra, kako podstaći na odgovornost sve koji je i dalje ne primenjuju?

Sa vama je Mirjana Nikić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво