Читај ми!

Jedna mala plava

Među retkim osobama koje će po dobru pamtiti ovu godinu, svakako je Andrea Stojadinov, mlada dama iz Pančeva čiji uspon i napredak iz godine u godinu pratimo kroz ovu emisiju. U finišu sezone, pošlo joj je za rukom da za samo tri sedmice osvoji čak tri dragocene medalje, i to u različitim starosnim kategorijama. Na svom prvom pojavljivanju među seniorkama, postala je vicešampionka Evrope, na takmičenju održanom u Pragu. Prethodno je, u Poreču, prigrabila zlatnu medalju među juniorkama i bronzanu na oproštaju od takmičenja među mlađim seniorkama. Skromna, kako i dolikuje istinskoj šampionki, Andrea kaže da je to početak ostvarenja njenih snova, da tek sada zna zbog čega se mnogo toga odricala, a kad smo kod pehara, priznanja, trofeja i nagrada- `biće toga još`- kako je obećala u našim ranijim emisijama i obećanje ispunila, na radost sve brojnijih navijača i ljubitelja džudo sporta.

Fudbaleri Crvene zvezde već znaju šta će raditi na proleće, igraće u narednoj fazi Lige Evrope, to je savršeno jasno posle susreta sa ekipom Hofenhajma u 5. kolu takmičenja po grupama. Iako je, na oko, možda, utakmica nekima delovala kao teška za gledanje, ipak treba uočiti da Zvezda ima sve ozbiljniji sastav za naredna evropska iskušenja. Golman Milan Borjan zlata vredi, to je još jednom potvrdio na pomenutoj utakmici, ostalo je da on i njegove kolege opravdaju dobar utisak i u četvrtak, u Liberecu. Prethodno ih očekuje meč sa ekipom Zlatibora u domaćem šampionatu, trener Dejan Stanković želi na vreme da obezbedi mesto svojim pulenima i za narednu sezonu u Evropi, a najbolji način za to je- osvajanje još jedne titule. Čućemo osvrt na poslednju utakmicu, izjave njenih aktera, očekivanja analitičara i fudbalskih trenera.

U trenutku kada pišemo ove redove, još se ne zna hoće li naša ženska rukometna reprezentacija večeras startovati na Evropskom šampionatu u Danskoj, zbog dve igračice koje su bile pozitivne na kovid virus, a u izolaciji su i njima dve bliske osobe, cimerke- od kojih je jedna čak i rođena sestra inficiranoj rukometašici. Čeka se rezultat novog testiranja, nadamo se najboljem- najpre zbog devojaka, a potom i da konačno mogu da zaigraju kako najbolje znaju i umeju. Baš su se namučile tokom ove sedmice, sada su na licu mesta i čekaju toliko željene negativne nalaze. Podsetimo, za prve rivalke imaju Holanđanke, aktuelne svetsku šampionke, a potom ih očekuju i preostale suparnice iz grupe, Mađarska i Hrvatska. Lakih selekcija nema, znaju to selektor Ljubomir Obradović i njegove izabranice, koje dugo igraju u inostranim klubovima, samo da je zdravlja...

Pevačica Irena Blagojević snimila je elegantnu džez obradu poznate pesme narodne muzike "Jutros mi je ruža procvetala", koja kao singl i spot najavljuje njen predstojeći treći album "Pero". Popularnost ove melodije Petra Tanasijevića, koju je prva snimila Milica Popović 1960. godine, ogleda se i u činjenici da su je do sada pevale, pored ostalih, Merima Njegomir, Snežana Đurišić, Gordana Stojičević, Lepa Lukić, Lepa Brena i Amira Medunjanin. Za Irenu Blagojević cilj je bio da iskaže svoje viđenje ove teme, odnosno, kako kaže- "izazov, ali i neka vrsta igre". Oficijelna premijera video spota bila je danas u podne, prvo radijsko emitovanje kod nas, u porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

Grupa "U škripcu" objavila je nedavno, na dan kada je pre 60 godina rođen pokojni pevač Milan Delčić Delča, alternativnu verziju numere "Kao u boji", i to u godini kad se navršavaju četiri decenije od njihovog osnivanja. Pesmu sa prvog albuma "Godine ljubavi", gitarista Aleksandar Vasiljević Vasa je, uz pomoć producenta te ploče Saše Habića, zvučno približio današnjim standardima. `To nije remiks, to je slagalica`- tako su snimak prokomentarisali svi koji su bili deo ove muzičke postave. Tim povodom, razgovaramo sa Zoranom Vulovićem, klavijaturistom i autorom mnogih pesama benda, inače čelnim čovekom produkcije `Long Play`, koja je `na mišiće` funkcionisala tokom ove brutalno teške godine i nekako se izborila za opstanak na tržištu i po dvoranama, kao malo ko, često i na svoju štetu, svesno, da zadrži ugled i pozicije vrednih i poštenih radnika u koncertnoj produkciji i svetu diskografije.

Kuglašice "Kristala" pobedile su ekipu "Alimente" u derbiju superligaškog karavana i preuzele vodeću ulogu u prvenstvu Srbije. Iz sedam mečeva, Zrenjaninke su upisale šest pobeda i dva kola pre kraja imaju priliku da prvi deo sezone završe na čelnoj poziciji. Tim sa Begeja danas gostuje Singidunumu u Beogradu i jednostavno mu se pobeda nameće kao imperativ. Taman po završetku meča, saznaćemo rezultat i porazgovarati s Draganom Dorožan, kapitenom "Kristala", kluba koji zaista ima odličnu tradiciju i dobar pedigre u ovom sportu.

Kiki Lesendrić i "Piloti" objavili su pre neki dan novu pesmu - "Uvek na kraju", koja predstavlja najavni singl za album, čiji je izlazak planiran za proleće 2021. godine. Članovi benda kažu da ova numera nosi snažnu poruku o prijateljstvu, kao i o tome da dobro pobedi zlo. Lesendrić je kompletan autor pesme, a pozabavio se i produkcijom i aranžmanom. Zanimljivo je da je spot sastavljen od snimaka prijatelja i fanova "Pilota" iz celog sveta. Još jedan novitet u našoj galeriji zvuka...

Virus korone i tokom protekle sedmice odneo je drage ljude, prijatelje ove emisije, one koji su rado dolazili kod nas i istom merom bili dočekivani. Najzvučnije je odjeknuo odlazak Miše Aleksića, bas gitariste, ali i `motorina` beogradske `Riblje čorbe`. U Nišu je, pak, poslednji put sklopio oči Miroljub Miki Jovanović, jedan od osnivača, gitarista i prateći vokal nezaboravnog, romantičnog, akustičnog sastava `Lutajuća srca`. Od milja su pokojnog muzičara- o, kako je teško to čak i izgovoriti!- zvali Mika Tambura, jer se retko kada odvajao od svoje gitare. Uz kristalni vokal Spomenke Đokić i saradnju kolege po gitari Milana Markovića, pobedio je na Omladinskom festivalu u Subotici, potom dugo vodio računa o grupi, a kada je uvideo da su došla neka druga vremena, sa malo preostalih čistih duša, otisnuo se u novinarske vode, radeći kao voditelj i muzički urednik u Radio Televiziji Belami, uz još neke propratne angažmane u niškim kulturnim centrima. Zaćutale su Mikijeve žice, na niškom Novom groblju, nažalost, sahranjeno je danas i i milion emocija, uglavnom onih kojima su `Lutajuća srca` sve vreme pri srcu, još od tih zlatnih sedamdestih godina prošlog veka.

Danas je od posledica korona virusa preminuo i Tadej Hrušovar, osnivač i vođa sastava `Pepel in kri`, koji je 1975. godine branio boje bivše nam zemlje na `Pesmi Evrovizije`. Popularni Dejvi bio je i autor pesme `Dan ljubezni`, kojom su se predstavili ljubiteljima muzike širom Evrope. Lider ansambla koji je mnogo držao do vokalnih finesa, u čemu su se posebno isticali Ditka Haberl, Oto Pestner, Tatjana Dremelj. Zapamćena je i njihova pesma `Samo tvoje ime znam`, kojom se danas opraštamo od Hrušovara, plodnog stvaraoca i majstora estradne scene Jugoslavije. I šire, jer `Pepel in kri` je pratio i Tota Kutunja, kada je 1990.godine ostvario pobdu na `Eurosongu`.

Ženski fudbalski klub "Spartak" iz Subotice igraće u šesnaestini finala Lige šampiona protiv nemačkog "Volfsburga", najpre na svom stadionu na severu Srbije, potom i u Nemačkoj. Golubice su odavno postale ozbiljan klub,sa neskrivenim ambicijama da zabeleže uspeh i na međunarodnoj sceni. Možda je idealna prilika za to dvomeč sa ekipom "Volfsburga", koja je dva puta osvajala Ligu šampiona u sezonama 2012/2013 i 2013/2014, a prošle godine je u finalu poražena od "Liona". Naša sagovornica je Violeta Slović, zvanično najbolja igračica naše zemlje, kapiten Spartaka i srpske reprezentacije.

Kao i svake subote, pored sportskih dešavanja, pratimo i događaje iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Shodno merama Kriznog štaba, skraćeno je radno vreme svih ustanova koje se bave oplemenjivanjem duše- samo tako možemo da pokušamo da stanemo na put pandemiji- ali se ljudi od kulture snalaze na različite načine i, ukoliko nas budete slušali danas, iznenadićete se koliko je bogata i raznovrsna ponuda tog tipa u Beogradu, ali i širom Srbije. Književnica i scenaristkinja Vladislava Vojnović objavila je novu zbirku priča `Epizodisti i junaci`. Izdavačka kuća `Buka` objavila je `Lažne bajke`, posle čijeg čitanja shvatite da su bajke žive, potvrđuju to i autori David Albahari i Mirjana Ognjanović, kao i ilustrator, inače poznati slikar Slavko Krunić. Tri pesme iz knjige `U zlatnoj smoli ćilibara`, autorke Olivere Šestakov, u autorskom prepevu na ruski jezik, našle su se u ruskoj antologiji `Autori 21. veka`. Film `Dara iz Jasenovca`, koji je srpski kandidat za Oskara, američki distributeri kandidovali su i za nagradu Zlatni globus, o tome nam govori scenaristkinja Nataša Drakulić.

Utiske o ovogodišnjem Festivalu savremenog pozorišta pod nazivom "Dezire" iznosi nam direktor manifestacije, inače poznati reditelj Andraš Urban. Izložba odabranih izvedenih arhitektonskih dela dobitnika nagrade za arhitekturu Đorđe Tabaković biće održana u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, od narednog petka. Olivera Basta dobitnica je prestižnog priznanja Grafičkog kolektiva "Mali pečat". Slobodan Simić osvojio je zlatnu, a Ninus Nestrović srebrnu plaketu na drugom međunarodnom konkursu aforističara Instituta za kulturu i umetnost Međunarodnog slovenskog univerziteta "Gavrilo Romanović Deržavin". Kulturna organizacija "Mikser", u saradnji sa Populacionim fondom UN, započela je projaket "Poveži se", koji ima za cilj da pomogne integraciji starijih osoba u aktivan društveni život i u trenutnoj pandemiji kovida 19. Sutra u podne, na sceni Narodnog pozorišta u Beogradu-igrački matine, gala koncert beogradskih baletskih umetnika, koga nam najavljuje primabalerina Tatjana Tatić. 

Čitavu seriju izložbi najavljujemo ove subote- "Galerija 73" na Banovom brdu predstavlja opus dela Živka Đaka, profesora likovnih umetnosti u Novom Sadu, povodom decenije od njegovog odlaska s ovog sveta. U Kisaču, u tamošnjem Kulturnom centru, otvorena je izložba fotografija pod nazivom "Korona". Mlada umetnica Nadežda Kirćanski ima novu samostalnu izložbu, takođe deo je i jedne zajedničke, u Galeriji savremene umetnosti Kulturnog centra Pančeva. Izložba "Sve što smo stvorili postoji da uništi", autorke Tamare Spalajković, koja živi i radi u Češkoj, u toku je u Domu omladine Beograda. Izložba slika, instalacija i fotografija na platnu, Marije Petković, još nekoliko dana dostupna je ljubiteljima umetnosti. "Slike iz Zoo vrta-2", to je naziv izložbe beogradske slikarke Marije Bojović u Galeriji ULUS. "Slika 2020", tako se zove postavka radova sa 65. saziva "Umetničke kolonije Ečka", otvara se u ponedeljak u Savremenoj galeriji Zrenjanin.

Za našu emisiju govoriće još i Milica Janevski, Dragan Mićanović, Boris Miljković, Bora Čorba, Rok Glavan- autor izložbe o stripu Alan Ford u Muzeju Jugoslavije. Osvrnućemo se i na promociju kompilacije "JU grupe", povodom 50 godina rade dugovečnog beogradskog muzičkog sastava. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić pripremio je novi predlog jelovnika za nedeljni ručak. Muzička ponuda u emisiji- po proverenom receptu, note iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoleća, one koje se uvek rado pevuše i čuvaju u lepim uspomenama.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво