Читај ми!

Priprema voćnjaka za narednu proizvodnu godinu

Vlada će naredne godine, najverovatnije u prvom kvartalu, konačno rešiti pitanje dugova poljoprivrednika PIO fondu, koji su dostigli su 2 milijarde evra, izjavio je u Skupštini Srbije ministar finansija Siniša Mali.

Za voćare je ova proizvodna godina završena, ali u voćnjacima još ima mnogo posla jer treba pripremiti zasade za narednu godinu. To podrazumeva čišćenje zasada, sanacijsku rezidbu, kao i krečenje stabala radi zaštite od mraza. O svemu tome, kao i o sadnji voća, za koju je sada najbolje vreme, razgovarali smo sa savetodavkom za voćarstvo u Poljoprivredno stručnoj službi Beograd Radmilom Koprivicom.

Novembar je kod nas tradicionalno mesec za svinjokolje. Gotovo svake godine u to vreme neko dobije trihinelozu, tešku bolest koju izaziva parazit trihinela. Zato veterinari upozoravaju da odmah posle klanja meso treba da se odnese na analizu, bez obzira da li je svinja gajena u vlastitom domaćinstvu ili je kupljena. O tome, ali i o opasnosti od afričke kuge svinja, kao stanju u stočarstvu razgovarali smo sa direktorom Veterinarske stanice Bujanovac Miodragom Milkovićem.

Republička direkcija za robne rezerve kupiće dodatne količine  merkantilnog kukuruza roda 2020. godine, po ceni od 22 dinara za kilogram, sa PE-DE-VE-om. Mogu da se prijave nosioci poljoprivrednih gazdinstava, pravna lica i skladištari Direkcije, a rok za realizaciju kupovine je do 5. decembra.

U leskovačkom kraju, poznatom po povrtarstvu, zahvaljujući relativno toplom vremenu, još se beru paprika i paradajz iz plastenika. Proizvođači kažu da je proizvodnja povrća u zaštićenom prostoru neuporedivi isplativija od one na otvorenom.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

 

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво