Читај ми!

Nova mera: Osoba sa simptomima infekcije, mora prvo da se javi u kovid ambulantu

Svi građani sa simptomima viusa korona ubuduće se prvo javljaju u kovid ambulante, kako bi im se tamo uradila dijagnostika a ne u prijemno-trijažne centre. Oni koji ne ispoštuju proceduru a nisu vitalno ugroženi, biće vraćeni u domove zdravlja, odlučeno je na sastanku ministra zdravlja Zlatibora Lončara sa direktorima kovid bolnica. Takođe je dogovorena i preraspodela bolesnika kako bi se bolnice u Beogradu rasteretile.

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar i izvršni direktor Konzorcijuma "GH Holding" Gregor Jernejc potpisali su ugovor o izgradnji i rekonstrukciji Kliničkog centra Vojvodine. Radovi će obuhvatiti rekonstrukciju i dogradnju B i C Urgentno dijagnostičkog centra površine više od 33 hiljade kvadratnih metara. U sklopu tog centra biće hirurški blok sa 16 operacionih sala, jedinice intenzivne, poluintenzivne nege i stacionar sa 348 kreveta. Premijerka Ana Brnabić kaže da su u toku radovi na Kliničkom centru Srbije u Beogradu, a da je izgrađeni Klinički centar u Nišu prvi objekat tog tipa koji je u potpunosti završen u našoj zemlji. Najavila je tender za izgradnju Kliničkog centra u Kragujevcu.

U svetu je od virusa korona do sada zaraženo 61 i po milion ljudi, umrlo je gotovo milion i po a izlečeno 42 i po miliona. U Evropi uprkos najstrožim merama raste broj obolelih. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen najavila je da će Unija dobiti oko dve milijarde doza vakcine protiv Kovida 19 i da će moći da se vakciniše 700 miliona ljudi, što obuhvata i građane zemalja Zapadnog Balkana. 

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić predstavio je  konačan predlog sastava 42. Vlade Crne Gore.Za potpredsednika je predložio je lidera Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, za ministra unutrašnjih poslova advokata Sergeja Sekulovića, a za ministarku odbrane Oliveru Injac. Sednica Parlamenta na kojoj će Krivokapić predstaviti program i  sastav vlade, biće održana 2. decembra.se izjasniti o predlogu sastava nove Vlade i njenom programu zakazana je za 2-gi decembar. 

Premijerom iranskog filma, pobednika Berlinala, „Zlo ne postoji" reditelja Mohameda Rasulofa, danas počinje 26-ti Festival autorskog filma. Prvi put u svojoj istoriji, trajaće čak 20 dana, sve do 16-og decembra. Filmovi će se prikazivati u bioskopskim dvoranama uz poštovanje epidemioloških mera, ali i onlajn, na filmskoj platformi mojoff.net. 

U sasvim novom, virtuelnom okruženju, Evropska noć istraživača biće održana večeras širom kontinenta, a tridesetak gradova iz cele Srbije pripremilo je uzbudljiv program koji je već sada u celosti dostupan na sajtu nocistrazivaca.rs. Sadašnji, ali i budući zaljubljenici u nauku moći će da istraže i uzbudljiv laboratorijski svet. 

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Tina Amić.

Producent Bojana Tufegdžić.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво