"Crni petak" - ima li potrošačke groznice u doba korone?

Mada bi se sa većom sigurnošću, možda i sasvim precizno, samo ekonomisti i drugi stručnjaci koji prate kretanja na tržištu, pa da dodamo i sociologe i antropologe, mogli setiti ili znati kada je običaj poznat kao "Black Friday" ili "crni petak" počeo da se praktikuje i u našoj zemlji, mislim da nećemo previše pogrešiti ako kažemo da je prisutan već desetak godina.

Originalno američki marketinški i biznis "izum" koji je na zamahu počeo da dobija osamdesetih godina prošog veka, zbog evidentnih velikih i pozitivnih posledica na poslovanje krajem godine, postepeno je osvojio skoro ceo svet. Kao poslednji petak u novembru, dolazi posle velikog praznika Dana zahvalnosti u Sjedinjenim Državama, koji se proslavlja četiri dana i kada su tradicionalno porodice na okupu. Takođe, isti taj petak dolazi i na samom početku prazničnog perioda darivanja i od njega praktično počinje odbrojavanje do Božića po Gregorijanskom kalendaru i Nove godine. A ako se pitate zašto je nazvan crnim, opšteprihvaćeni odgovor je - zbog ogromnih gužvi u radnjama i na ulicama, koje teško padnu i onima koji trguju i onima koji saobraćaju kroz gradove. Od "crnog petka" nije se nigde, pa ni kod nas, odustalo čak ni zbog pandemije virusa korona koja steže sve jače. Zato ćemo vam u našoj rubrici "Pitanje jutra" pružiti priliku da prokomentarišete - ima li pozivanje na povećanu kupovinu, silnim reklamama koje bi trebalo da povećaju potrošačku groznicu, smisla u vreme tako teško kao ovo u kojem već izvesno vreme živimo.
 
Iz sadržaja Jutarnjeg programa, vašoj pažnji preporučujemo i sledeće teme:
 
- u kom statusu su tužbe građana protiv banaka zbog naknada za obradu kredita i kako je to uticalo na banke;
- kakvi su rezultati velikog istraživanja Crvenog krsta Srbije i Populacionog fonda Ujedinjenih nacija u Srbiji o mentalnom zdravlju neformalnih negovatelja;
- da li je sve spremno za 11. Evropsku noć istraživača i 26. Festival autorskog filma te
- kako će legendarna YU grupa obeležiti pola veka trajanja na domaćoj rok sceni.
 
Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво