Читај ми!

Patrijarh Irinej sahranjen u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru

Patrijarh Irinej sahranjen je u kripti Hrama Svetog Save na Vračaru. Sa odra kovčeg su u kriptu ispod centralnog dela Hrama preneli gardisti Vojske Srbije. Zaupokojenu liturgiju i opelo služio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom, uz sasluženje arhijereja i sveštenstva Srpske pravoslavne crkve. Patrijarh Irinej bio je nepokolebljiv stub Srpske pravoslavne crkve, beskompromisni borac za čast, ugled i dostojanstvo crkve i naroda i po tome je već ušao u istoriju, poručio je mitropolit dabrobosanski Hrizostom u besedi posle opela. Patrijarh Irinej stvarao je Srbiju mira, koja razume, okuplja, pobeđuje radom i mudrošću koja ne ume i nema potrebu da mrzi, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na molitvenom ispraćaju u Hramu Svetog Save.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić izjavio je da će sutra biti održana sednica gradskog Kriznog štaba, na kojoj će se razgovarati i o organizaciji gradskog prevoza i njegovom usklađivanju sa epidemiološkim merama koje su na snazi. On je za RTS rekao da u saobraćajnim špicevima trenutno saobraća 1.640 autobusa (vozila?) od 6 do 9 i od 15 do 18 časova, a da će takav način vožnje biti produžen do 20 časova, kako bi oni koji rade do 18 mogli da se prevezu kućama. Poručio je da je za sada najvažnije da se svi pridržavaju zaštitnih mera, da u što većem broju rade od kuće i da se voze gradskim prevozom samo kad se moraju.

Trenutno se ne razmišlja o zatvaranju škola, a ministarstvo je spremno za sprovođenje onlajn nastave ako epidemiološka situacija bude drastično promenjena, izjavio je ministar prosvete Branko Ružić. On je u intervjuu za Blic naveo da, iako raste broj zaražene dece, on ne prelazi dva odsto ni u predškolskim ni u školskim ustanovama. Sličan je, kaže, procenat zaraženih i među prosvetnim radnicma, pa i dalje ima dovoljnog broja nastavnika za neometano funkcionisanje nastave. Ružić je naveo da se razmatra mogućnost usklađivanja zimskog raspusta za đake u Vojvodini i ostatku Srbije i da bi u tom slučaju raspust bio od 21-vog decembra do 20-tog januara na teritoriji čitave zemlje.

U svetu je od početka pandemije virusom korona zaraženo 58 i po miliona ljudi, a preminulo je milion i 386 hiljada ljudi. Najviše zaraženih i dalje je u Sjedinjenim Američkim Državama, više od 12 miliona. U Kini u poslednja 24 sata su masovna testiranja zbog tri nova slučaja zaraze u provinciji Unutrašnja Mongolija i Šangaju. Farmaceutska kompanija Moderna saopštila je da će svoju vakcinu protiv korone državama prodavati po ceni između 25 i 37 dolara po dozi, zavisno od poručene količine. Cena ruske vakcine „Sputnjik 5" biće znatno niža od cena vakcina kompanija „Fajzer" i „Moderna", objavljeno je na Tviteru "Sputnjik 5".

Na virtuelnom samitu Grupe 20, čiji je domaćin Saudijska Arabija, svetski lideri su poručili da će raspodela vakcina biti korektna i da siromašne zemlje neće biti ostavljene po strani! Oni su obećali da će platiti za pravičnu distribuciju vakcina, lekova i testova na kovid 19.

Urednik emisije: Nataša Raketić

Urednici vesti: Relja Trajković i Marica Serdar

Producent: Srđan Manojlović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво