Читај ми!

Prva kragujevačka gimnazija - i znanje i zdanje

Škola je i znanje i zdanje. Čak se možda i ne bi moglo precizno odrediti šta prvo iskrsava u misli kada se kaže reč „škola“. Učiteljica ili učitelj, nastavnici, profesori – strogi, blagi, zapamćeni najčešće po nadimcima; tabla i kreda; bukvar i ostali udžbenici, vežbanke, sveske, blokovi, lektira, pa i „puškice“; dodatna nastava, dopunska nastava, sekcije; školski drugovi i drugarice, štreberi i ponavljači, simpatije i prve ljubavi… Iskustvo koje oblikuje život i znanja koja šire horizonte duha.

Ali škola je i sama zgrada, stara ili nova, velika ili mala, kako god, svedok jednog vremena - onoga kada je podignuta i onog vašeg, koje ste proživeli u njoj. I ako je slučaj tako hteo, može vam se desiti da, kao sada već roditelj, odete na sastanak u odeljenje svog školarca te da u svojoj nekadašnjoj učionici sednete u neku od klupa i, prešavši rukom preko nje, pomilujete sopstveno detinjstvo ili mladost.

Pa ipak, među svim školama, gimnazije zauzimaju posebno mesto - niti su one kao druge škole, niti su gimnazijalci kao drugi đaci. I verujemo da ste sada skoro svi pomislili na stara, otmena i stroga zdanja u mnogim gradovima, koja su često ne samo njihovi simboli, nego i pečati njihovog nekadašnjeg prosperiteta i poleta građanskog duha i, kao takva, isti čuvaju i neguju i danas, bez ozira na protok vekova. A ko god je bio đak neke gimnazije, pa ako i nije bio neki đak, doživotno će to isticati s najvećim ponosom i kao nešto najbolje i najvažnije čime može da se predstavi. Čak i sve potonje diplome na fakultetima i univerzitetima diljem sveta dođu samo kao apozicija, posle onog „đak Karlovačke, Zemunske, Valjevske, Prve beogradske, Prve kragujevačke ....gimnazije".

U ovoj „kojekuda" priči, mi ćemo baš o ovoj poslednjoj pomenutoj, koja je ne samo imenom prva - o Prvoj kragujevačkoj gimanziji, osnovanoj 1833. i zato „prvijoj" od Prve beogradske, šest godina mlađe. U današnjoj Srbiji ima i starijih gimnazija od nje, ali ova u Kragujevcu bila je prva u negdašnjoj, onoj od Turaka tek oslobođenoj Srbiji, i prva u kojoj se nastava izvodila na srpskom jeziku. Od 1887. godine nalazi se na istom mestu, u centru Kragujevca, u prelepom zdanju neorenesansnog stila, za koje su projekti bili urađeni u Beču. I kako nam je rekao Đorđe Paunović, prvo đak, onda profesor, na kraju i direktor Prve kragujevačke gimnazije - ona je bila i ostala, i znanjem i zdanjem, ponos Kragujevca i Kragujevčana.

A on je bio samo jedan od četvoro naših sagovornika sa kojima razgovarale u proleće 2019. u gimnazijskoj zbornici. Bile su tu i Aleksandra Radojković, profesorka istorije, Katarina Veljković, profesorka računarskih predmeta i Slavica Marković, direktorka. I njihove su priče slične kao i ona Đorđa Paunovića - Prva kragujevačka gimnazija njihova je sudbina i, kažu, sreća još od đačkih dana.

Zabeležile - Mirjana Nikić i Elizabeta Arsenović.

 

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво