Читај ми!

Aleksandar Popović, teniser

Gost 432. emisije je naš najstariji Dejvis kup reprezentativac Aleksandar Popović. Tenisom je počeo da se bavi u Vršcu odmah po završetku Drugog svetskog rata. Bio je među najboljim mladim jugoslovenskim teniserima, a od sredine 50-ih i Dejvis kup reprezentativac. Od 1957. je živeo u Nemačkoj u kojoj se ubrzo posvetio trenerskom poslu u kom je ostavio zavidan trag. Između ostalog, bio je prvi trener-stranac tamošnje Dejvis kup selekcije. Tokom 60-ih bio je i trener reprezentacije Jugoslavije.

U emisiji će govoriti: o razvoju tenisa u Jugoslaviji prvih posleratnih godina. O drugim kvalitetnijim teniserima stasalim u Vršcu. Kako se teniski usavršavao s obzirom da nije imao trenera? Kako su u Jugoslaviji pre više od 60 godina teniseri rangirani i načinu određivanja članova državnog tima. Zbog čega su zagrebački, a naročito beogradski teniseri bili u prednosti u odnosu na njega koji je uglavnom trenirao u Novom Sadu? O najtežim porazima u karijeri. O učešću na turniru u Vimbldonu. Zašto je 1957. napustio Jugoslaviju i nastavio karijeru u Zapadnoj Nemačkoj? O treniranju najboljih tamošnjih klubova i radu u teniskoj akademiji Kramf, 70-ih najvećoj u Evropi. Kako je njegovom zaslugom tenis u Zapadnoj Nemačkoj postao predmet u školama. Na koji način je 60-ih i 70-ih pomagao našim trenerima i teniserima?

Autor Miroslav Nešić.

Radio Beograd Prvi program od 16 do 17 časova.

Спортски споменар Спортски споменар

Autor:
Мирослав Нешић

Спортски споменар је посвећен историји нашег спорта. Говорећи о својим почецима, успонима и падовима, поразима и победама, највећим успесима, истакнути спортисти који су се тамичили у протеклих седам деценија стварају слику спорта на овим просторима. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво