Читај ми!

Uskoro baza organskih proizvođača

Vlada Srbije sledeće godine rešiće višedecenijski problem penzijsko-invalidskog osiguranja poljoprivrednika, najavio je ministar finansija Siniša Mali. Dug poljoprivrednika PIO fondu narastao je na 2 milijarde evra pošto mali proizvođači ne mogu da izmiruju doprinose koji su isti za sve, bez obzira na veličinu poseda.

Privodi se kraju setva pšenice, mada ponegde još nije završena žetva kukuruza, uglavnom zbog vlažnosti klipa.

Premeštanje jaja u prodavnicama iz rashladnih uređaja na police izazvalo je nedoumice među potrošačima. U Upravi za veterinu kažu, međutim, da nema razloga za brigu jer to neće uticati na kvalitet te namirnice. Prema Pravilniku, koji je stupio na snagu početkom godine, jaja treba da se čuvaju na temperaturi iznad 5 stepeni.

Bili smo u selu Markova Crkva kod Lajkovca gde Beograđanin Tomislav Sretenović organski proizvodi 4 vrste kukuruza, ovas, raž i speltu. Sve to melje u svojoj vodenici staroj više od dva veka. Upravo ona je bila razlog što je pokrenuo tradicionalnu proizvodnju žitarica.

U Srbiji je pod organskom proizvodnjom oko 22 hiljade hektara, a cilj Ministarstva poljoprivrede je da se te površine povećaju. U pripremi je baza organskih proizvođača koja bi trebalo da ih učini vidljivijim, a da istovremeno potrošači budu sigurni da kupuju organske proizvode.

U Kolubarskom okrugu, zbog kiselog sastava zemljišta, drugu godinu za redom primenjuje se kalcizacija . Poljoprivrednici koji već imaju iskustva sa dodavanjem kreča kažu da im to značajno podiže prinose.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво