Читај ми!

Nova vakcina protiv kovida 19 - nova nada da ćemo brzo obuzdati zarazu

Poput komete, svet je obišla vest da, iako je širom sveta u finalnoj fazi ispitivanja desetak vakcina protiv kovida 19, američko-nemačka vakcina Fajzer-Biontek prva koja se tokom testova pokazala efikasnom u više od 90 odsto slučajeva, što je veliki proboj koji bi mogao da je učini dostupnom za upotrebu čak već do kraja godine! Kao sjajnu tu vest ocenjuju i naučnici, i lekari, ali i predstavnici država sveta, jer je suočavanje sa teškim posledicama virusa korona i borba protiv njega kao malo šta u savremenom svetu ujedinila čovečanstvo ili makar njegov veći deo. Koliko možemo ili treba da dopustimo sebi da se radujemo povodom ove činjenice, da li ona zaista osnažuje nadu da ćemo možda i brže nego što smo se nadali uspeti da se dostojnom odbranom suprotstavimo pošasti koja već mesecima naš život čini onakvim kakav nismo mogli ni da zamislimo da bi mogao da bude - razgovaraćemo sa imunologom dr Borislavom Kamenovom, profesorom Medicinskog faklteta u Nišu u penziji.

Predstavićemo vam i Aleksandra Ignjatovića, autora interaktivne kompjuterske igrice "Tesla - potraga za pronalascima" za koju je nagrađen zlatnom medaljom Tesline naučne fondacije u Filadelfiji. 

Povešćemo vas i na veoma zanimljivu izložbu "U kamenu - svetlosti trag" u Muzeju nauke i tehnikena Dorćolu, čiji je autor profesorka Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu Kristina Šarić, a koja je organizovana povodom 150 godina  srpsko-austrijske saradnje u oblasti geoloških istraživanja. Reč je o fotomikrografijama koje nastaju kada se kamen iseče u vidu veoma tanke pločice, koja se potom polira i tanji do debljine od samo nekoliko stotih delova milimetra, zbog čega on „oživi" - postaje proziran, pa mnogi njegovi minerali počnu da propuštaju svetlost kroz sebe, otkrivajući tajanstvenu lepotu u rangu najlepših umetničkih slika.

U Jutarnjem programu i o tome može li se (ipak) poboljšati kvalitet vazduha u našoj zemlji u vreme grejne sezone, a upoznaćemo vas i sa novom emisijom "RTS Lab" u okviru tematskog kanala "RTS nauka" čije će prvo izdanje biti emoitovano baš danas, na Svetski dan nauke za mir i razvoj.

Sa vama - Elizabeta Arsenović,

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво