Читај ми!

Živinari traže odlaganje primene Pravilnika o držanju koka nosilja

Sledeće nedelje biće objavljena rang lista poljoprivrednika do 40 godina koji su ostvarili pravo na podsticaje u visini do milion i po dinara, na konkursu koji je zatvoren početkom godine. Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović kaže da će bespovratna sredstva dobiti više od 2 hiljade podnosilaca zahteva , što je najviše u poslednje tri godine od kako se raspisuje konkurs za mlade poljoprivrednike.

Nedimović je takođe najavio da će se u narednom periodu tražiti rešenje za nagomilana višedecenijska dugovanja poljoprivrednih penzionera PIO fondu, kao i održiv model penzijsko-invalidskog osiguranja za poljoprivrednike.

Od 1-og januara sledeće godine trebalo bi da počne primena Pravilnika o uslovima i prostoru za držanje koka nosilja, koji je u Evropskoj uniji na snazi od 2012-te godine. Naši farmeri će, međutim, ovih dana zatražiti odlaganje primene tog Pravilnika, kao što su učinili i pre 6 godina. O razlozima za drugo odlaganje, kao i o stanju u živinarstvu razgovarali smo sa predsednikom Zajednice živinara Srbije Radetom Škorićem.

Početak novembra pravo je vreme za agrohemijsku analizu zemljišta, koja se uobičajeno radi posle žetve ili berbe, kada je zemljište najsiromašnije hranljivim elementima i kada se lako može ući u parcelu. Na osnovu analize poljoprivrednici dobijaju i preporuku o upotrebi mineralnih đubriva, tako da smanjuju troškove proizvodnje, a povećavaju prinose.

Zbog pandemije korona virusa, koja se negativno odrazila na ugostiteljstvo i turizam, potrošnja vina značajno je pala pa su proizvođači novu berbu dočekali sa punim podrumima. O tome smo razgovarali sa vinarom i vinogradarom iz Rajca Miroslavom Pacićem. On poručuje građanima da se čuvaju od zaraze i da piju vino.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i kako pčelar iz Požarevca Kosta Lekić vidi ovu proizvodnu godinu i zašto je zabrinut za opstanak pčela.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво