Читај ми!

Odmorite malo

Tog jutra u kancelariji Petar se zakleo da je to poslednji put da je okusio slanu kafu. Nije on kriv što tu i tamo prespava poneki alarm pa stigne na posao posle kratkovidog Žike koji nikako da nauči gde se koji začin nalazi, te mu u kafu umesto šećera redovno sipa so. Osim toga, budilnik se ponovo pokvario. Popravio bi ga on sam, ali nema vremena, a da ga nosi sajdžiji — ne dolazi u obzir. Takvi za malo posla traže mnogo para. Prošli put mu je za pet minuta čeprkanja po onom mehanizmu uzeo celu dnevnicu. Od muke mu je došlo da mu onako cinično kaže: ,,Odmorite malo, zasluženo je.” A i šef mu je tog dana rekao da je njegova nova marketinška ideja loša, ali je zato pohvalio onog ulizicu Žiku. Žika prvi ujutru dolazi na posao, Žika svima kuva kafu, i to slanu, Žika ima najbolje ideje. Nije on kriv što se brzo umara. On jednostavno ne može da po ceo dan pilji u razna dokumenta. Posle pola sata napornog rada kao da čuje glasić u glavi: ,,Odmori oči od čitanja”.

Nauka kaže da je čoveku dovoljno sedam sati sna da bi bio odmoran. E, pa nauka greši! Petar bez deset sati sna nije sav svoj! Ali nešto će morati da se promeni. Slanu kafu više ne može da pije, a bez kafe ne može da se razbudi.

Autor teksta: Tatjana Kiždobranski, student (Srpski jezik i književnost, Filološki fakultet, Beograd)

Glumac - Feđa Stojanović.

Autor i voditelj Mirjana Blažić.

Српски на српском Српски на српском

Autor:
Мирјана Блажић

Свака грешка у језику има своју причу. Ко нађе грешку, ваљаће му и објашњење, ко не нађе, нека слуша причу, наћи ће се грешка сама. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво