Sjaj običnih stvari

''Kada ti dođe, slobodno nabrajaj sve sitnice koje ti privlače pažnju, koje primećuješ...'' – ovako počinje pesma ''Obično jutro'' Miloša Komadine. Prva pesnička zbirka ovog autora objavljena je 1978. godine i nosila je naslov kao i ta pesma. Pesnik je tada imao 23 godine. Zrelost objavljenih pesničkih tekstova, čulno bogat jezik i suptilnost stvorenog poetskog sveta učinile su da ova knjiga bude primećena i da naiđe na dobar prijem kod čitalaca. Nabrajajući u pesmama sitnice koje mu privlače pažnju, Komadina je uspeo da običnim stvarima svakodnevice udahne novi život. To je postigao izvesnim mističkim uživljavanjem u pojedine fenomene životne realnosti. Pesnik nije gledao samo stvari; on je uspevao vidi i oreole koji okružuju te stvari. Taj poseban poetski sjaj, te ''srećne svetlosti'', dovele su do oneobičavanja običnih stvari o kojima je u ovim pesmama reč. Zahvaljujući tome te stvari doživljavaju se kao jedinstvene i neponovljive.

Nenad Milošević priča o tome kako je otkrio poeziju Miloša Komadine, kako ju je doživeo, i koliko mu je ona predstavljala podsticaj u njegovom poetskom stvaralaštvu. Naš sagovornik je bio bliski prijatelj Miloša Komadine, tako da ćemo čuti i neka lična svedočansta o autoru knjige ''Obično jutro''.  

Nenad Milošević je završio Fakultet političkih nauka u Beogradu. Radio je kao urednik u Redakciji za kulturu, Redakciji za nauku i obrazovanje, a sada radi kao urednik u Redakciji dokumentarnog programa RTS-a. Uredio je i režirao preko sto TV  emisija raznih žanrova. Objavio je osam knjiga pesama, i jednu knjigu mikroeseja. Priredio je Antologiju novijeg srpskog pesništva. Pesme su mu prevođene na više jezika. Za svoje stvaralaštvo dobio je više nagrada i priznanja.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво