Читај ми!

Istorija Loznice i Jadra

Loznica i jadarski kraj, nazvan tako po reci Jadar, najvećoj pritoci velike i važne Drine. To je naša današnja „kojekuda“ destinacija. 

A priča će, kao i često, biti od početka vremena i prvih tragova prvih civilizacija - ovde konkretno od neolita i starčevačke i vinčanske kulture, preko Ilira koji su u jadarskom kraju ostavili mnogo tragova, i nezaobilaznih Kelta; zatim Rimljana, koji Loznici darovaše lozu, ali ne i ime; onda srpskih srednjovekovnih vladara, pa Prvog i Drugog srpskog ustanka, sve do slavnih bitaka u Prvom svetskom ratu i borbe i stradanja naroda u Drugom. Sve zna i o svemu nam je pričao istoričar Goran Vilić, upravnik Muzeja Jadra.

Biće to, dakle, još jedna „kojekuda" zvučna istorijska čitanka. A šta je kod nas istorija nego mnogo ratovanja i po koji struk žita, plod šljive ili grana vinove loze, koja je trajno naselila i ime grada Loznice.

Autorke - Elizabeta Arsenović i Mirjana Nikić.

Којекуда Којекуда

Autor:
Аутори: Елизабета Арсеновић и Мирјана Никић

Емисија Радио Београда 1 која ће вас, баш како јој и назив говори, водити од Келебије до Медвеђе, од Бајине Баште до Неготина - у сеоца и градове, у прошлост и будућност, у стварно и могуће. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво