Читај ми!

Otac Mijailo: Mitropolit Amfilohije je bio veliki borac

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije biće sahranjen u nedelju 1-og novembra u Sabornom hramu Hristovog vaskrsenja u Podgorici. U toku dana blaženopočivši mitropolit biće prenet u Cetinjski manastir, gde će zemni ostaci biti sve do nedelje, kada će biti služena i Sveta zaupokojena liturgija, koju će služiti patrijarh Irinej. Sve do sahrane, narod će u molitvenom mimohodu moći da se pokloni mitropolitovom odru. Po sopstvenoj želji mitropolit Amfilohije će biti sahranjen u grobu, pripremljenom za njegovog života u kripti Sabornog hrama u Podgorici. Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori apeluje na sve učesnike mitropolitovog ispraćaja da se pridržavaju propisanih zdravstvenih mera. Mitropolit Amfilohije preminuo je jutros u Kliničkom centru Crne Gore, gde se lečio od Kovida-19.

Otac Mijailo Backović, paroh grbaljski, izjavio je za Novosti dana Radio Beograda 1 da je mitropolit Amfilohije bio veliki borac i da je u vreme kada je on došao na čelo mitropolije krenulo opšte vaskrsenje srpske crkve i vere, ne samo u CG već i šire. Njegova borba, koju je vodio zajedno sa saradnicima, sa narodom i sveštenstvom oko spornog Zakona o slobodi veroispovesti, mislim da je to ono što ga je najviše potreslo, jer je video ogromnu mržnju prema crkvi, video je ogromno stradanje koje je moglo da se desi njegovom narodu. Ali, njegovim molitvama i molitvama Svetog Petra Cetinjskog, Vasilija i ostalih naših episkopa, monaha i monahinja i pre svega naroda, mi smo izbegli stradanje tako što je prvi put demokratski smenjena vlast u Crnoj Gori. 

Broj obolelih od virusa korona raste iz dana u dan. Situacija se pogoršava u svim delovima Srbije. Najkritičnije je u Beogradu gde se bolnice ubrzano pune, a to pokazuje i podatak da je za samo 5 dana od vraćanja u kovid sistem privremena bolnica beogradska arena primila više od 130 pacijenata kaže za ER-TE-ES medicinski koordinator te bolnice Predrag Bogdanović. Epidemiolog Branislav Tiodorović upozorava da nas očekuje dugotrajna borba sa virusom i poziva građane na poštovanje mera.

Tržni centar "Galerija Beograd" otvoren je jutros u okviru kompleksa "Beograd na vodi", a svečanoj ceremoniji su, osim investitora - predsednika kompanije "Igl Hils" Mohameda Alabara i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, prisustvovali i predsednica Vlade Ana Brnabić, ministar finasija Siniša Mali i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić. Sa Galerijom Beograd, kao najvećim i najmodernijim šoping, gastronosmkim i zabavnim centrom na obali Save, koji će zaposliti 5000 ljudi, Beograd postaje evropska i svetska metropola koja će privući turiste ali i investitore. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić podseća da će Srbija oktobar završiti sa suficitom u budžetu i da godinu korone završava kao prva u Evropi po stopi rasta. 

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Nenad Selaković i Vladimir Mihajlović.

producent Svetlana Stevanović.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво