Читај ми!

Specijalista za Zvezdu

Protekli vikend na srpskim fudbalskim terenima obeležio je Đorđe Lazović. Stasiti mladić između stativa odbranio je Ivaniću udarac s bele tačke, pružio na desetine izuzetnih odbrana i na kraju svom Javoru obezbedio dragoceni bod sa uvek neugodnog gostovanja Crvenoj zvezdi. Pamtimo njegove sjajne intervencije protiv najtrofejnijeg srpskog kluba i na terenu u Ivanjici, postao je pravi specijalista i maher za Zvezdu. Nekadašnji golman Partizana, Vojvodine, niškog Radničkog, subotičkog Spartaka, Palića i OFK Beograda skromno kaže da protiv takvog rivala inspiracija ne može da nedostaje i komplimente upućuje svim svojim saigračima. Narednu prvenstvenu utakmicu Javor igra sutra od 15 časova sa Radničkim, čućemo očekivanja heroja prošlog kola Ling Long Super lige. 

Posle devet godina igranja u zemlji i inostranstvu, u ženski rukometni klub Naisa vratila se Dunja Tasić , značajno ime u ovom sportu. Nije da brojimo, ali valja znati- -33 joj je, u najboljim je godinama za sport, pored nesumnjivog znanja i borbenosti, sada je i golemo iskustvo na njenoj strani. Igra na poziciji beka, u Niš je prispela iz italijanskog Briksena, prethodno je igrala- hronološkim redom- u Slodesu, Lasti, Vrnjačkoj Banji, Jagodini, potom u Izraelu, Francuskoj, Poljskoj i Rumuniji. Na međunarodnoj sceni Naisa se već plasirala u 3. kolo EHF kupa, a na domaćoj je bez poraza, posle tri odigrana kola novog prvenstva, Naisa je bez poraza, sutra se na svom parketu sastaje sa ekipom Bekament BB. Više nego dovoljno razloga da Dunju čujemo u ovom izdanju emisije `Vreme sporta i razonode`. 

Saša Lampaš je apsolutni pobednik internacionalnog takmičenja `Diamond Cup` u Čačku, održanom pod pokroviteljstvom Rafaela Santohe, predsednika IFBB Svetske federacije. Reprezentativac Srbije u bodibildingu predstavljace našu zemlju na Svetskom prvenstvu u Santa Suzani, u Španiji, od 5. do 9. novembra. Tamo će biti jedan od najmlađih seniora sa svojih 27 godina i nastupiće u superteskoj kategoriji. Inače, za momka rođenog u Subotici, ovo je bila jedna od najuspešnijih sezona, obeležena brojnim medeljama i peharima. Lampaš, s pravom, veruje da će se tradicija nastaviti.

Nojz-pop bend `Artan Lili` prvi put u karijeri će 6. novembra održati koncert u prestižnoj `Kombank dvorani` u Beogradu, gde će promovisati reizdanja na CD-u debija "Artan Lili" i drugog albuma "New Deal". `Artan Lili` nastupa u nekadašnjem Domu sindikata, u okviru koncertnog serijala promoterske kuće `Long Play`- "Pod maskama". Beogradski bend prvi je ustalio običaj objavljivanja niza singlova, kao što su regionalni hitovi "Ako stanemo tu", "Nije svejedno", "Srce", "Ono što te neće", "Ispod kože" ,"D.E.P.R.A", koje će potom objediniti u formi albuma "Artan Lili" (2015) i "New Deal" (2018), oba reizdana za `Croatia Records` i PGP-RTS, a nedavno je stigao i aktuelni "III" (2020). Ovakav pristup niko nije imao pre `Artan Lili`, koji svoju inovaciju opisiju kao "osavremenje zastarelog vida izdavanja albuma". Naš sagovornik ovog popodneva je Bojan Slačala, basista, pevač, kompozitor i autor tekstova za ovaj bend, ali i uspešan likovni umetnik.

Govorimo, kao i obično, i o drugim sadržajima iz sveta koji nas okružuje, o događajima iz kulture, javnog i kulturnog života. Pesnik Ljubivoje Ršumović najavljuje nešto lepo- akademija "Saradnici Sunca", Fondacija "Ršum" i Dečji kulturni centar Beograd otvorili su onlajn vrata mladim i talentovanim pesnicima iz cele Srbije. Međunarodni muzički ansambl "Barselona džipsi Balkan orkestra", koji je veoma popularan u našim krajevima, ponovo je u Srbiji, na koncertnoj turneji, ali i uz novi album. Muzičar Momčilo Bajagić Bajaga, pored novog albuma sa "Instruktorima" i svega ostalog što je radio poslednjih meseci, stigao je da obraduje najmlađe knjigom "Brojalica". U"Ateljeu 212" izvedena je premijera predstave "Jedan Pikaso" Džefrija Hačera, u režiji Erola Kadića. Ulogu vrlo privlačne i obrazovane Gospođice Fišer tumači Sofija Juričan. 

 

Upravni odbor Filmskog centra Srbije osnovao je Umetnički savet , na inicijativu direktora Gordana Matića. Zbirka priča `109 pletenica`, autorke Jovane Kešanski, predstavljena je čitaocima u Novom Sadu. Festival angažovanog etnografskog filma održava se 4. i 5. novembra u Kulturnom centru Zrenjanina. Izložba slikara Mate Đorđevića biće otvorena 5.novembra u galeriji Kuće legata. Zidove galerije "Kornjača" u Carigradskoj ulici već neko vreme krasi 20 slika izložbe pod nazivom "Nijanse sećanja", akademske slikarke Slavice Šalović-Novaković. 

Devetnaesta po redu manifestacija `Bijenale umetnosti`, pod nazivom „Smrt umetnosti, živela umetnost!" biće otvorena večeras u Pančevu. Sanya D Rio band ima novu pesmu i novi spot za nju. Možete ga, normalno, pogledati na jutjubu,a kod nas poslušati na miru. Izložba `Međuprostor` biće dostupna posetiocima Savremene galerije u Zrenjaninu od 2.novembra do 2.decembra.. `Slobodna zona` je festival angažovane, savremene filmske produkcije koja se bavi aktuelnim svetskim, društvenim i političkim temama. Ove godine dešava se od 5. do 10. novembra u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Škola stripa „Nikola Mitrović Kokan", koja radi pri Leskovačkom kulturnom centru, na 18. Međunarodnom salonu stripa u Velesu osvojila je tri nagrade. Njenom predavaču Marku Stojanoviću, strip scenaristi, pripao je Gran pri ove manifestacije „Zlatan strip". To je najviše strip priznanje u Severnoj Makedoniji.

Najavljujemo u nastavku i nove knjige dr Dragana Hamovića, pesnika, esejiste i istoričara književnosti, koje su imale i javno predstavljanje ovih dana. U Domu kulture u Gračanici od 3.do 5. novembra održava se `Kosovo i Metohija internacionalni festival` . U `Srećnoj galeriji` Studentskog kulturnog centra otvorena je izložba `Storibord`, istoričarke umetnosti Marije Ristić. Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike, tri knjige u izdanju `Kreativnog centra` osvojile su nagradu `Dositejevo pero`. Na ovogodišnjem konkursu za Nagradu dečje kritike, tri knjige u izdanju `Kreativnog centra` osvojile su nagradu `Dositejevo pero`. Na međunarodnom umetničkom konkursu u Indiji, slikarka iz Srbije Ana Đapović osvojila je drugu nagradu.

Gitarista i kompozitor Žan Žak Roskam, koji je sa našom poznatom grupom "Galija" snimio pet albuma, preminuo je u ponedeljak. Poznat kao vrstan muzičar, ali i vedar čovek, koji je na sceni podjednako animirao i publiku i kolege iz benda, po odlasku iz Srbije živeo je u Makarskoj, gde je oformio porodicu, ali nigde nije propustio da po dobru pomene Nešu Milosavljevića i ostale saradnike i kolege iz niškog sastava. Početkom prošle sedmice napustio nas je i Milan D.Špiček, koji je- uz brojne umetničke aktivnosti, posebno u svetu filma- godinama radio u ovom našem mediju, i na Beogradu 202 i Radio Beogradu 1, uključujući i ovu emisiju. Od njega će se, u ime svih nas, javno oprostiti dramski pisac Marijana Aracki.  

I ove subote čućemo predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, aktuelne sportske rezultate, pregled dešavanja iz zemlje i sveta, kao i nezaboravne hitove iz sedamdsetih i osamdesetih godina prošlog veka, garnirane aktuelnim numerama sa svetkih top lista.

 

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.

 

 

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво