Prva proba državne mature

Najavljena pre desetak dana, danas počinje - prva proba buduće velike, odnosno državne, mature. U 101 srednjoj školi u našoj zemlji, test će raditi oko pet hiljada učenika trećeg razreda, a cilj je početak upoznavanja sa novom procedurom, kao i provera kvaliteta ispitnih zadataka. Kao i mnogo toga drugog novog u životu, posebno u tako osetljivoj oblasti kao što je obrazovanje i školstvo, i ovu prvu probu sa mnogo neizvesnosti, nedoumica, pa i zebnje dočekuju reklo bi se pođednako đaci, roditelji, profesori, pa i deo akademske zajednice s obzirom na to da bi potonja državna matura trebalo da zameni generacijama odomaćene prijemne ispite za fakultete.

Reporter Jutarnjeg programa biće pred početak probe u jednoj beogradskoj gimnaziji, a vama ćemo, u "Pitanju jutra" ponuditi da kažete svoje mišljenje o tome šta bi suštinski novo mogao da donese povratak velike mature, nekada davno nestao sa uvođenjem tzv. usmerenog srednjoškolskog obrazovanja i može li to da u potpunosti zameni prijemne ispite.

Šta donosi i zašto je važna Nedelja medijske i informacione pismenosti u Srbiji, koja traje do 31. oktobra, čućemo od gosta Jutarnjeg programa, Darka Sokovića, direktora programa "Nova pismenost" i Fondacije "Propulsion", koja je i organizator događaja u saradnji sa agencijom USAID. Aleksandar Macura iz Fondacije RES, koja se već dugo bavi pitanjima ekonomske i ekološke održivosti, biće naš sagovornik u temi pod radnim naslovom "dokle ćemo svake zime videti vazduh koji udišemo" - i ovih jesenjih dana mnogi gradovi u našoj zemlji već beleže neslavne rekorde u pogledu zagađenosti vazduha.

Dok, nažalost, obaramo i rekorde u broju novozaraženih virusom korona, endokrinolog u Kliničkom centru Srbije, doc. dr Snežana Polovina reći će nam zašto su u posebnom riziku od oboljevanja od kovida 19 gojazni i dijabetičari.

Najavljujemo i da je počeo 4. Putujući školski bioskop festivala "Slobodna zona junior" koji će virtuelno, uz radionice medijske pismenosti, trajati do kraja novembra u jedanaest gradova u Srbiji -  kako ga đaci mogu posetiti, ali i kako mu doprineti, reći će nam Iva Janković, organizatorka programa.

Za kraj Jutarnjeg programa, poslužićemo vam kitnkez! Na radijski način, pričom o toj čuvenoj, donekle zaboravljenoj poslastici.

Sa vama - Elizabeta Arsenović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво