Читај ми!

Šta otkriva miris tela?

Finska je nedavno, na aerodromu u Helsinkiju, započela pilot projekat, u kojem se koriste psi za otkrivanje koronavirusa među putnicima. Reč je o psima koji su prethodno prošli obuku za otkrivanje raka, dijabetesa ili drugih bolesti, putem mirisa, tačnije njuha. Mnogi znaju da svaka bolest ima svoj miris. Još su stari grčki i kineski lekari koristili miris pacijenta da bi otkrili prirodu bolesti, a moderna medicinska istraživanja danas potvrđuju da miris nečije kože, zadah i telesne tečnosti mogu budu put za postavljanje prave dijagnoze.. Na koji način bolest menja mirise tela? Kakvi su stavovi zvanične stručne javnosti o ovakvom pristupu i koliko je velika preciznost ovog načina dijagnostike?

U poslednjih desetak dana broj obolelih od koronavirusa u Evropi se više nego udvostručio, a brojne evropske zemlje beleže rekorde u broju novozaraženih. Prema poslednjim podacima, Evropa, kao region, ima mnogo više obolelih u jednom danu od Indije, Brazila i SAD zajedno. Ovako veliki porast broja zaraženih kovidom 19 stručnjaci objašnjavaju većim brojem obavljenih testova. Proveravamo kakva je aktuelna situacija u Belgiji i Francuskoj.

Ujedinjene nacije slave ovih dana 75 godina postojanja kao međunarodna organizacija koja je nastala na zgarištu Drugog svetskog rata i zamišljena da ujedini države i narode. Na temelju te ideje je, povodom obeležavanja godišnjice svetske organizacije, usvojena deklaracija u kojoj je istaknuto da nikad nije bilo važnije da se sve zemlje ujedine u borbi protiv globalnih izazova: pandemije koronavirusa, klimatskih promena i nasilnog ekstremizma. Iako kritikovana da je previše birokratska, spora i skupa, mnogi poznavaoci tvrde da je i dalje bez alternative u očuvanju međunarodnih normi sa centralnom misijom da se bori za mir, ljudska prava, jednakost i dostojanstvo svih u svetu.

Sa vama je Mirjana Nikić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво