Читај ми!

Lepši deo planete

Sportske igre mladih su najveća manifestacija amaterskog sporta u Evropi. Međutim, epitet „amaterski“ ništa ne opravdava osim činjenice da je učešće dece na Igrama dobrovoljno. Sva takmičenja u regionu i sve propratne aktivnosti organizovani su na visoko profesionalnom nivou kakav se retko viđa i na daleko „ozbiljnijim“ sportskim događajima. Da i ne naglašavamo koliko ovakve manifestacije znače za budućnost regiona, kontinenta i planete - na sceni su `neki novi klinci`, koji ne umeju da mrze, koji se raduju druženjima sa vršnjacima iz `komšiluka`, sa omladinom koja je definitivno lepši deo zemljine kugle. U Sarajevu se upravo privode kraju susreti devojčica i dečaka iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, s lica mesta čućemo utiske Ivane Jovanović, predsednice Sportskih igara mladih Srbije.

Jedan od najboljih atletičara Srbije svih vremena Danijel Dane Korica objavio je biografsku knjigu pod nazivom "Priča o atletskom junaku našeg doba", koju je napisao Milan Tomić inače takođe nekadašnji atletičar. Koricini rekord na 5000 metara tek nedavno je nadmašio sjajni Elzan Bibić. onaj drugi, na duplo dužoj stazi, naredne godine puni pola veka kako je `na snazi`, čekajući da i njega neko nadmaši, a knjiga je "čekala" 20 godina kako bi "ugledala svetlost dana". I evo je tu, kao svetao primer žestoke borbe, ne samo na atletskim stazama, već i protiv životnih nepravdi koje nisu štedele velikog atletičara. Zabeležili smo izjave ovog dragog čoveka, džentlmena u duši, istinskog zaljubljenika u sport, kao i njegovih prijatelja koji su svojim prisustvom doprineli prijatnoj promociji u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda.

Srpski automobilista Miloš Pavlović na čuvenoj stazi Spa-Frankoršamp u Belgiji nastavlja takmičenje u okviru `Lamborghini Super Trofeo`šampionata. Juče su se vozile kvalifikacije za obe trke, kao i trka 1, koju je tandem Pavlović/Guzman završio na četvrtoj poziciji, čime je nastavio borbu za titulu. Danas je na programu druga trka. Iz čuvene belgijske banje, koja je sve samo ne `mirna luka` kada su u toku ovakva takmičenja, ekskluzivno za našu emisiju javlja se srpski automobilski as.

Tokom emisije čućemo i odjeke prve utakmice Crvene zvezde u Nemačkoj, sa ekipom Hofenhajma, kao i nekoliko aktera odbojkaškog šampionata Srbije u obe konkurencije, u vezi sa aktuelnim prvenstvenim kolom. Čućemo i selektora ženske fudbalske reprezentacije Srbije Predraga Grozdanovića, čije izabranice danas i u utorak igraju dve prijateljske utakmice. Ovog vikenda održava se i tradicionalni Trofej Beograda u auto-moto sportu, disciplini off road.

Takmičari su danas na stazama Zlatara, koje svakako predstavljaju izazov za sve njih, a oni - u izazovima uživaju.

Beležimo, kao i svake subote, niz dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života. Na trinaestom izdanju `Kondenza`, festivala savremenog plesa i performansa, koji traje do 29. oktobra na više lokacija u Beogradu i onlajn, biće odigrano šest predstava i performansa u u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples . Na 4. Međunarodnom filmskom festivalu „Pritajeni tigar, skriveni zmaj" u kineskom gradu Pinjau, srpski reditelj Ivan Ikić osvojio je, kao najbolji reditelj po oceni žirija, nagradu „Roberto Roselini". Nagrada mu je pripala za režiju filma „Oaza. Pod sloganom „Strah, smeh, sloboda", Festival profesonalnih pozorišta Srbije „Joakim Vujić", ove godine 56. po redu, biće održan od 26. oktobra do 02. novembra u pozorištu „Bora Stanković" u Vranju . Izložba `U meni`, Ivane Dragutinović-Sokolovski otvorena je preksinoć u Maloj sali Galerije Narodnog muzeja u istom gradu. Izložba Marije Maše Jovanović aktuelna je u galeriji SULUJ.

Na takmičenju klasičnog i modernog baleta , održanom nedavno na sceni Doma vojske u Pančevu, bez premca su najbolje bile članice kompanije Balet mladih, Instituta za umetničku igru. U okviru Festivala koreografskih minijatura, u sredu, 28. oktobra, biće izvedena premijera plesnog komada Ohrabrenje. Deveto međunarodno takmičenje duvačkih orkestara `Begej fest` ovog vikenda održava se u Zrenjaninu. Predsednik Upravnog odbora Badminton saveza Srbije, Radomir Jovović, izabran je za direktora Evropske badminton konfederacije. Izložba "Rekonstrukcija srednjovekovnog ratnika" , autora Tamaša Salme, biće postavljena od 26. oktobra u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Slušaćemo i muzičku grupu `R.U.Lj.A.` iz Raške, sigurno će njen singl `Ne zaboravi` prijati ljubiteljima rok zvuka. S radom ovog sastava, koji postoji još od 1991.godine, upoznaće nas član postave Nebojša Neco Marić.

Uz poštovanje svih epidemioloških mera, u Subotici je premijerno izvedena predstava subotičkog Narodnog pozorišta „Mesec iznad Bafala", u režiji Darijana Mihajlovića. Mini-premijera dokumentarno-eksperimentalnog filma "Face me!", autorke Jelene Pavlović, jednog od pobedničkih radova na konkursu `Mikser Festivala` i Fakulteta primenjenih umetnosti `BlackBox` predviđena je za prikazivanje u četvrtak, 29. oktobra. Premijera filma "Iza ničeg 2", zrenjaninskog režisera Gvozdena Bosića biće održana u petak, 30. oktobra u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanina . U Narodnom muzeju u Pančevu u toku je šesta samostalna izložba Aleksandra Saše Alimpića. Raznim povodima, a svi su lepi po one koji vole aforizme, satiru i karikature, u današnjoj emisiji govore Ninus Nestorović, Špiro Radulović i Rade Đergović. Neće izostati ni uobičajeni predlog jelovnika našeg dugogodišnjeg saradnika Milijana Stojanića, viteza kulinarstva, akademika gastronomije, čoveka iz Ginisove knjige rekorda i prve kutlače Srbije.

Tokom emisije pratimo sve aktuelnosti, kako iz sporta, tako i iz drugih oblasti sveta koji nas okružuje. Sve to `garnirano` muzikom koja ima boju i patinu osamdesetih godina prošlog veka, kada je bila primarna melodija, kada se uz divne hitove moglo i kuvati, i brisati prašina, praviti akademski radovi- bilo šta, a sve tako lako i opušteno. Baš tu atmosferu pokušavamo da dočaramo svih ovih godina u porodičnom magazinu Radio Beograda 1.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović

 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво