Читај ми!

Leto uz Moju knjigu - izuzetna dela svetske i srpske književnosti

Tokom leta ponovo ćemo čuti emisije u kojima se govori o jedinstvenim, po nekim svojim osobinama posebnim knjigama domaćih i stranih autora. Reč je o delima koja su proširila dotadašnje granice književnosti, i uticala da se sama forma dela i jezik kojim se ono stvara dožive drugačije. Istraživačkim duhom i eksperimentalnim zamahom ova dela otvorila su nove puteve razvoja književnog izraza, i dovela do novog i drugačijeg shvatanja književnosti. U julu slušamo emisije u kojima sagovornici govore o izuzetnim delima svetske književnosti.

''Cveće zla'' Šarla Bodlera

Najveći pesnik francuskog pesništva 19. veka, Šarl Bodler, jeste stvaralac koji je otvorio nove puteve poeziji. Pesnik Pariza, ukleti pesnik, pesnik simbolista koji je verovao u tajanstvena saglasja među stvarima i pojavama, on je ujedno i veliki umetnik reči. Sa Bodlerom francuska poezija je postala pojava od evropskog značaja. Tomas Sterns Eliot kaže da je on '''najveći uzor modernog pesništva na bilo kojem jeziku''. Šarl Bodler je prvi upotrebio tu reč, modernitet, kako bi izrazio sposobnost pesništva da u pustinji velegrada uopšte bude moguća, uprkos komercijalnoj i tehniciziranoj civilizaciji. Njegova knjiga pesama ''Cveće zla'', objavljena 1857, predstavljala je prekretnicu u istoriji pesništva. Pojava ove knjige bitno je doprinela nastanku pojma ''svetskog pesništva''.

U večerašnjoj emisiji Zoran Velimanović, slikar i vajar koji je imao više autorskih izložbi u zemlji i inostranstvu, govori o tome zašto voli poeziju Šarla Bodlera. Čućemo kako je naš sagovornik otkrio poeziju ovog pesnika, i šta mu je ona u životu značila. Neke od Bodlerovih pesama, poput pesme ''Ponor'', našem gostu bile su izuzetno inspirative i predstavljale su podsticaj za nastanak njegovih likovnih radova. Pošto je živeo tri godine u Parizu, Zoran Velimanović govori i o tome koliko njegov doživljaj Pariza ima sličnosti sa doživljajem ovog grada u Bodlerovom pesništvu.

Autor i voditelj emisije: Vojislav Karanović.

 

Моја књига

Autor:
Војислав Карановић

Емисија о књигама и читању, о књижевности, уметности и стваралаштву. Гости су људи различитих интересовања, различитих занимања и професија. Сваки саговорник издваја књигу коју воли, ону која му је посебно значајна и за коју може да каже: ово је моја књига. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво