Pogoršana epidemijska situacija

Epidemijska situacija sa virusom korona u Srbiji se pogoršava. Samo za dan broj novozaraženih je skoro utrostručen. Juče do 20 časova potvrđeno je 400 novozaraženih, a detaljniji podaci biće objavljeni u 15 časova.

Najveći broj slučajeva i dalje beleži Beograd. U Gradskom zavodu za plućne bolesti raste broj prvih pregleda u odnosu na kontrolne, kaže direktorka ove ustanove Ljiljana Timotijević. Dodaje i da je procenat onih koji se smeštaju na bolničko lečenje zabrinjavajući.

Epidemiolog Predrag Kon ponovo apeluje na građane da nose maske i tvrdi da ta mera, uz održavanje distance, pruža zaštitu od korona virusa od blizu 99 odsto.

Evropi preti kolaps a situacija sa Kovidom19 je gora nego što je moglo da se pretpostavi - alarmantno je upozorenje Svetske zdravstvene organizacije. Od početka pandemije inficirano je više od 40 miliona ljudi, od kojih se 30 miliona izborilo sa virusom, dok je umrlo milion i 123 hiljade.

Predsednik Aleksandar Vučić razgovarao je putem video-linka sa zamenikom predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrijem Medvedevom, koji je pozdravio politiku Srbije koja se ponaša kao nezavisna i samostalna zemlja i ima prijateljski odnos prema Rusiji. Kako je saopšteno, Vučić i Medvedev potvrdili su veoma dobre odnose dve zemlje na svim poljima saradnje, a razgovarali su i o krizi izazvanoj pandemijom korona virusa i načinima kako da Srbija i Rusija sarađuju po tom pitanju. Vučić je zahvalio na podršci Rusije početkom velike zdravstvene krize i dodao da jedino pravo rešenje za spas naroda može da bude masovna upotreba vakcine protiv Kovida 19. Vučić je posebno zahvalio na podršci Rusije u očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije.

Nova Vlada Srbije biće formirana do naredne srede i u njoj će biti značajan broj novih lica - izjavila je mandatarka Ana Brnabić. Dodala je da će na čelu gotovo polovine svih ministarstava biti žene.

Najavljeno je da je pred novom Vladom 6 ciljeva koje treba da ostvari, pre svih borba protiv virusa korona, očuvanje interesa srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, ekonomsko osnaživanje zemlje, borba protiv mafije i organizovanog kriminala.

Za sutra je najavljen nastavak sednice Skupštine Srbije. Već se zna da je novi predsednik parlamenta Ivica Dačić. Biraće se potpredsednici parlamenta, biće imenovan generalni sekretar i formirana radna tela. Dosadašnji ministar finansija Siniša Mali potvrdio je za TV Prva da će u novoj vladi ostati na toj funkciji. U ministarskoj fotelji neće biti lider Srpskog patriotskog saveza Aleksandar Šapić koji kaže da ostaje na mestu predsednika opštine Novi Beograd.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Irena Jelovac i Tina Amić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво