Nepovoljna epidemiološka situacija

U Srbiji svakodnevno raste broj zaraženih korona virusom. Epidemiološka situacija je nepovoljna, a epidemiolozi upozoravaju da samo uz primenu mera stanje može biti pod kontrolom.

Zbog mogućeg pogoršanja situacije, preporučeno je da se maske nose i na otvorenom, na šetalištima, objasnio je epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon. On je za RTS rekao da se Beograd za sada neće zatvarati, ali da se mere moraju poštovati. Potvrdio je nezadovoljstvo građana jer kontrola nošenja maski ne može da se sprovede do kraja. Zato je Republički krizni štab uputio zahteve lokalnim štabovima da pojačano vrše kontrolu koja podrazumeva i kažnjavanje. Kon ukazuje da je izlaz iz situacije prirodni kolektivni imunitet ili imunitet putem vakcine i da je važno očuvati zdravstveni sistem.

Broj obolelih od kovida 19 u svetu premašio je 40 miliona i 300 hiljada, a preminulo je milion i 115 hiljada. U Evropi se dnevno registruje više novih slučajeva infekcije nego u Indiji, Brazilu i Sjedinjenim Američkim Državama zajedno. Evropske vlade očekuju da će uvođenjem novih restriktivnih mera usporiti širenje virusa. Najviše novozaraženih je u Češkoj, gde se na dve nedelje odlaže eventulna odluka o uvođenju potpunog karantina. U Sloveniji je proglašena epidemija korona virusa u narednih 30 dana. Švajcarska beleži skok broja inficiranih za 146 odsto u odnosu na prethodnu nedelju. U toj zemlji se dnevno inficira 1.700 ljudi, pa je vlada uvela nove, restriktivne mere, protiv kojih se protestovalo u Bernu.

Stabilnost dinara više nikoga ne brine, a što je najvažnije ni strane investitore koji ulažu novac u Srbiji, kaže guverner Narodne banke Jorgovanka Tabaković. U stabilnost kursa dinara ove godine je uloženo milijardu i 650 milona evra, a od aprila 2017-te, zaključno sa prošlom godinom, Narodna banka je na međubankarskom deviznom tržištu kupila više od 5 milijardi i 300 miliona, kako dinar ne bi jačao previše. Tabakovićeva je za Er-Te-Es rekla da je prvi put nezadovoljna projekcijom rasta od -1,5 odsto, koji je za našu zemlju dao Međunarodni monetarni fond.

Kineska privreda, druga u svetu, ubrzala se u trećem tromesečju, potpomognuta potrošnjom početkom jeseni, a posle šoka koji je prouzrokovao korona virus. Bruto društveni proizvod Kine od jula do septembra porastao je za 4,9 odsto u odnosu na isti period prošle godine, objavio je zavod za statistiku. Istovremeno, velika većina zemalja beleži pad privrede.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Marica Serdar

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво