Читај ми!

Kisić-Tepavčević: Nošenje maski spasava živote

U Srbiji raste broj zaraženih virusom korona. 40 odsto novoobolelih je iz Beograda. Slede Kragujevac, Niš, Valjevo, Vranje, Novi Sad. Zbog povećanja broja obolelih preporuka je da se maske nose i na otvorenom. Lokalnim samoupravama zabranjeno je da izdaju dozvole za veća okupljanja. Uslužni objekti treba da imaju odgovorno lice, zaduženo za sprovođenje preventivnih mera. Od ponedeljka će Beogradska Arena ponovo biti otvorena za kovid pacijente.

Epidemiolog Darija Kisić Tepavčević rekla je da se nošenjem maski spasavaju životi i da tu meru poštuje 60 odsto stanovnika na području Evrope. Ona je za RTS ponovila da je preporuka da se na otvorenom nose maske gde je pojačan rizik kontakata, kao što su pešačke zone. Istakla je da više od 80 odsto novozaraženih čine ljudi do 60 godina, kao i da su različita okupljanja i skupovi, kao i radni kolektivi mesta gde je najviše dolazilo do prenošenja virusa. Govoreći o epidemijskoj situaciji u školskoj sredini, istakla je da je nadzor intenzivan, i da je potvrdjeno 135 slučajeva infekcije, ali radilo se i o sporadičnom zaražavanju.

Francuska policija uhapsila je devet osoba nakon što je napadač odsekao glavu profesoru u predgrađu Pariza. Istražitelji pokušavaju da utvrde da li je osamnaestogodišnji napadač, koga je ubila policija, izveo napad sam ili je imao saučesnike. Očevici ubistva su čuli kako je napadač uzvikivao "Alah je veliki".

Njegova žrtva, profesor istorije, pokazivao je učenicima crtane filmove proroka Muhameda na času koji je trebalo da pokaze đacima šta znači sloboda izražavanja. Predsednik Emanuel Makron je nazvao zločin "islamskim terorizmom."

Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov boraviće u Srbiji 28 i 29. oktobra, potvrdio je Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković. On je negirao pisanje medija da ima "šumova" u odnosima Srbije i Rusije. Selaković je za Televiziju Prva istakao da se predsednik Aleksandar Vučić sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom čuo dva puta i da je u svakom od razgovora potvrđen izuzetan odnos dveju zemalja. "Uveren sam da će prvom prilikom kada to bude moguće doći i predsednik Putin", rekao je Selaković.


Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednik vesti: Irena Jelovac i Tina Amić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво