Читај ми!

Podsticaji za mlade poljoprivrednike stižu odmah posle formiranja Vlade

Konkurs za mlade poljoprivrednike, na koji je stiglo oko 5 i po hiljada zahteva, zatvoren je početkom godine, a još nisu počele isplate. Direktorka Uprave za agrarna plaćanja Biljana Petrović, koja je bila gost emisije Nedeljom za selo, poziva sve koji su konkurisali da budu još malo strpljivi jer će novac početi da stiže odmah posle formiranja Vlade. Ideja je, kaže, da se, bez obzira na ograničena sredstva, isplati što više mladih poljoprivrednika.

Sa Biljanom Petrović razgovarali smo i o isplatama drugih subvencija i finansijske pomoći onima koji su pretrpeli najveće posledice zbog pandemije korona virusa, kao i o sredstvima Evropske unije namenjenim za razvoj srpske poljoprivrede.

Zbog loših vremenskih prilika setva pšenice je na čekanju. Ratari kažu da će troškovi biti slični prošlogodišnjim.

Zakon o pojednostavljenom angažovanju sezonaca u poljoprivredi u primeni je skoro dve godine tokom kojih se broj zaposlenih na crno smanjio sa 80 na 40 hiljada. Najveći pomak učinjen je na velikim plantažama voća koje u sezoni angažuju i po 50 dodatnih radnika. S druge strane, od 400 hiljada aktivnih poljoprivrednih gazdinstava svega 99 je prijavljivalo sezonske radnike.

Na kraju emisije Nedeljom za selo čućete i kako svoj život na selu vidi mladi poljoprivrednik iz valjevskog kraja Nemanja Pivić kojeg smo slučajno zatekli u kasnoj žetvi soje.

 

Urednik i voditelj: Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво