Читај ми!

Srpkinja protiv korone

Ova emisija Radio Beograda 1, poznato je, prati dešavanja iz sveta sporta, kulture, javnog i umetničkog života, kao i sveta koji nas okružuje. A šta je trenutno u svetu bitnije od nesrećnog virusa korone, koji je zavio u crno tolike ljude i njihove porodice širom sveta, zbog koga smo i danas svi na velikom oprezu, `obogaćeni` maskama? Ekskluzivno ovog popodneva razgovaramo sa Draganom Lagundžin, mladom doktorkom iz Omahe , inače rođenom Kikinđankom, koja je jedan od lidera Centra za masenu spektrometriju na prestižnom Medicinskom centru Univerziteta Nebraska i radi na pronalasku terapije koja će eliminisati virus korona iz organizma ili makar ublažiti simptome. U SAD je otišla sa projektom čiji je cilj pronalazak novih terapija za kancer, njen rad se u međuvremenu proširio i na druge oblasti, najaktuelnija je ova oko kovida 19. Dragana nam otkriva da je u Americi popunjenost bolničkih kapaciteta, isključivo u vezi korone, neverovatnih 89 odsto, apeluje na sve zemljake da se čuvaju i budu odgovorni, dok medicina ne nađe adekvatno oružje. Lečila je, pored ostalih, najteže pacijente od ebole, bila u februaru uz zaražene američke državljane iz Kine, kao i one sa kruzera `Dajmond Princes. Za strah ne zna, premda ne krije da joj je ipak najlepše u svome domu, posebno u zagrljaju šarmantnog `švrće`, sina Luke.

Olivera Jevtić punih 30 godina bavi se atletikom, ali kaže da nikada za to vreme nije doživelo ništa slično skandalu koji joj se dogodio u Sofiji, gde ju je grubo gurnuo i izbacio iz ravnoteže izvesni lokalni atletičar, koji je- uzgred- od ranije poznat bugarskim organima gonjenja. Ni ime mu nije važno za ovu priču, najbitnije je da je `gazela sa Đetinje` pala na još jednog takmičara i tako izbegla da se mnogo teže povredi, budući da su kamene kocke na stazi bile oštre do bola. Oboje su dobro, a manijak- nema drugog izraza za takvog- uhapšen, izložen gnevu objektivne bugarske javnosti. Olivera se trenutno oporavlja u svom Užicu i već razmišlja kuda će narednih dana sa zlatiborskih staza, kojem će se velikom turniru prikloniti.

Živimo u vreme naglašenog nasilja, od kojeg se je teško odbraniti. Mnogi od nas se pitaju kako odgovoriti na takve, vrlo neprijatne izazove. Možda je jedno od rešenja u školama borilačkih veština. Danas ukazujemo na jednu takvu, koja u Beogradu stiče sve veći broj polaznika - u pitanju je Krav Maga - škola borilačkih veština `Štit`. Predstaviće nam je, sa svojim sagovornicima, naš kolega Dejan Bulajić.

Stonoteniski klub Partizan obeležiće narednih dana 80 godina postojanja. Sa osvojenih 12 šampionskih pehara, STK Partizan je najtrofejniji i najuspešniji klub u zemlji, a pored ovog treba pomenuti da je do 80-ih godina STK Partizan imao i žensku ekipu, koja je 4 puta osvajala titulu prvaka Jugoslavije: Mnoga poznata imena stasavala su u crno-belom dresu, mi ćemo ove subote- povodom lepog i zasluženog slavlja- porazgovarati s predsednikom ovog kluba,  uvaženim advokatom Branislavom Tapuškovičem. On je svojevremeno bio i igrač prvog tima Partizana, formu je održavao i tenisom, čak četiri puta osvajao je turnire veterana na teritoriji Srbije. Neka je sa srećom crno-belima prvih 80 godina!

Nedavno završeni ekipni šampionat Srbije u šahu protekao je u potpunoj dominaciji šahovskog kluba „Jelica Pep" iz Goračića, kako u muškoj tako i u ženskoj konkurenciji. Dame su ostvarile deset meč-pobeda uz samo jedan nerešen rezultat, u pretposlednjem kolu protiv trećeplasirane ekipe Rada i uz samo jedan pojedinačni poraz u četrdeset četiri odigrane partije.

Pobeda u muškoj konkurenciji ostvarena je, čini se, još lakše. Posle remija na startu protiv subotičkog Spartaka, momci su nanizali deset uzastopnih pobeda, pri čemu su u direktnim duelima prosto deklasirali ostale pretendente na titulu. Ovo živopisno mesto kraj Guče, poznato i po tome što je iz njega poznati pevač narodne muzike Rade Jorović, tako je došlo do dve apsolutno zaslužene šampionske titule. Uz Dušana Cogoljevića, glavni krivac za ovaj uspeh je veliki zanesenjak i entuzijasta Nebojša Baralić, s kojim razgovaramo u današnjoj emisiji.  

Aleksandar Miljković, profesor kontrabasa u Muzičkoj školi „Stanković", autor je 14 klupskih himni, sa zapaženim tragom u SD Crvena zvezda. Komponovao je čak i jednu za klub iz Gane, a odatle divan povratni gest- napravili su turnir nazvan po njemu i njegovom ocu Blagoju, inače svojevremeno novinarem Radio Beograda, što Miljković junior uvek i svuda s ponosom ističe. Idealna podrška da nastavi s radom, i na ovom i na drugim muzičkim poljima.

Članovi Maketarskog kluba „Dr Vladimir Aleksić" iz Pančeva osvojili su 17 medalja na sedamnaestom po redu takmičenju „Spiner kup" , održanom u Kraljevu, u organizaciji maketarskog kluba iz tog grada i pod pokroviteljstvom Maketarskog saveza Srbije. E, sada, odnosno danas, Pančevci su takođe domaćini jednog ovakvog takmičenja. Počelo je snimanje serije (5 epizoda) i filma "Zlatni dečko", scenarista Alekse Ršumovića i Vuka Ršumovića, pod rediteljskom palicom Ognjena Jankovića. Priča o mladom fudbaleru, problematičnog temperamenta i velikog talenta, koji od rane mladosti postaje meta različitih interesa, predstaviće svet fudbala iza kulisa.

Na sceni Lutkarskog pozorišta "Pinokio" zaživela je jedna od najlepših dečijih priča, `Bela griva`. U četvrtak, 15. oktobra, premijerno je predstavljena publici, rađena po motivima knjige Renea Gijoa, u dramatizaciji Ljubinke Stojanović i pod rediteljskom palicom Predraga Stojmenovića. DAH Teatar, u saradnji sa partnerskim organizacijama, realizuje prvi festival ''Umetnost i ljudska prava u Srbiji `, od 23. do 28. oktobra. Emina Elor proglašena je za najbolju glumicu festivala `Novi Tvrđava teatar`, a pre neki dan i na `Pozorišnom proleću` u Šapcu.

U Maloj galeriji ULUPUDS-a, u toku je izložba umetnice Marije Zindović . Izložba slika Radovana Jandrića, redovnog profesora Akademije likovne umetnosti u Novom Sadu, inače u penziji, otvorena je u `Galeriji 73` na Banovom brdu. Dvadeseti zrenjaninski susret slikara dešava se do 22. oktobra u Malom salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Humanitarnu izložbu, pod nazivom `Belo svetlo` , predstavlja slikarka Danijela Odabašić, u sredu, 21. oktobra u Kulturnom centru Čukarica. Izložba skulptura od vune „Introspekcija - Izvrnuta basna", Arpada Pulai, akademskog umetnika, umetničkog saradnika Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu, otvorena je u sredu, 14. oktobra , u `Collegium Hungaricumu`. Otvaranje godišnje izložbe slikarsko-grafičke sekcije ULUPUDS-a zakazano je za ponedeljak, 19. oktobar, u galeriji `Singidunum`. Otvorena je šesta samostalna izložba Aleksandra Saše Alimpića "Obraz i pojave" u Narodnom muzeju u Pančevu. Samostalna izložba umetnice Viktorije Zdravković "Iru" u toku je u Gradskoj galeriji KC Grad.

U Idvoru, rodnom mestu Mihajla Pupina, održani su 41. Oktobarski susreti. Jednu od dve nagrade za za najbolje knjige, tematski vezane sa Pupinom, dobio je Dušan Cicvara, za delo `Poslednji zadatak Lole Klos`. U Bijeljini je juče-petak- počeo 19. festival `Dani komedije`, tu su i prateći sadržaji, poput izložbe `Velikani srpskog glumišta`. Nakon šestomesečne pauze usled pandemije, Zavičajni muzej Homolja u Žagubici ponovo je otvorio svoj galerijski prostor za sve ljubitelje umetnosti. Književnica Zlata Kocić ovogodišnja je laureatkinja književne nagrade „Milica Stojadinović Srpkinja" koju Kulturni centar Vojvodine „Miloš Crnjanski" dodeljuje za najbolju zbirku poezije ženskog autora objavljenu na srpskom jeziku između dve manifestacije „Milici u pohode", pričamo i o njenoj novoj knjizi `Grumen`. U Domu omladine Beograda pre neko veče održana je promocija 165. broja časopisa `Kultura-Strip i identitet`. U Atrijumu Narodne biblioteke Srbije svečano je dodeljena nagrada `Desanka Maksimović`. Promocija knjige "Podnebesje", publicistkinje Branke Jajić, predviđena je za ponedeljak, 19. oktobar, u velikoj sali Kulturnog centra Zrenjanin. Biblioteka "Centar za kulturu" Kladovo organizator je Drugog festivala i međunarodne konferencije na temu „Pokretne biblioteke na putu do udaljenih korisnika". Povod ponovnog okupljanja porodice putujućih bibliotekara je deset godina rada bibliobusa u Kladovu.

Tim Ujedinjenih nacija u Srbiji i galerija `O3ONE ` objavljuju konkurs za umetnike za oslikavanje murala na Kući Ujedinjenih nacija povodom obeležavanja 75. godišnjice UN. Drugi po redu pozorišni festival `Upad`, Studentskog kulturnog centra Novi Sad, pokrenut prošle godine, s ciljem unapređenja pozorišne umetnosti za mlade, biće svečano otvoren u ponedeljak. Posle Beograda i Pariza, u Čačku gostuje izložba pod nazivom „Pavić od Š do Aˮ, i to u galeriji biblioteke „Vladislav Petković Disˮ. U Kulturnom centru Novog sada u toku je izložba `Vremepolov`, zajednička postavka Baneta Jelića i Snežane Đorđević, koja govori za naš program. U Operi i teatru `Madlenijanum` od 22. do 25. oktobra biće održan `Gavranfest`, pozorišni festival na kojem će biti prikazane četiri predstave nastale po dramskim delima Mire Gavrana. Publika će moći da vidi na Velikoj sceni Madlenianuma glumce iz Beograda, Niša i Zagreba. Ispratićemo i kako je prošao turnir u boćanju na Kanarevom brdu, kao i manifestacija na Čukaričkom rukavcu `Zaveslajmo zajedno`.

Tokom emisije čučemo i dobitnika `Zlatnog Pjera` Nedeljka Ubovića, zatim glumca Vojislava Brajovića, rediteljke Minju Bogavac i Snežanu Trišić, pesnika Ljubivoja Ršumovića, dramskog pisca Igora Bojovića, slikarku Simonidu Rajčević,pisca Igora Marojevića, opersku prvakinju Saju Kerkez i druge. Vitez kulinarstva Milijan Stojanić pripremio nam je novi predlog jelovnika za nedeljni ručak. Ulaznice za kulturna dešavanja našim slušaocima dodeljuju Dom omladine Beograda, Opera i Teatar `Madlenijanum`, kao i `Reflektor Teatar`.

Urednik i voditelj je Željko Stefanović.



 





 

 

 



 

 

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво