Читај ми!

U Srbiji stabilna epidemiološka situacija, u regionu alarmantan porast broja obolelih

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je putem video-linka sa šefom delegacije Misije MMF-a Janom Kejsom Martejnom o sprovođenju aktuelnog aranžmana koji Srbija ima sa MMF-om do januara 2021. godine, ali i o daljoj saradnji. Međunarodni monetarni fond procenio je u ažuriranom, oktobarskom Izveštaju, da će privredni pad Srbije u ovoj godini, kao posledica korona krize, biti manji nego što je predviđao, i da će iznositi dva i po, a ne 3 odsto. EM-EM-EF takođe prognozira da će naredne godine srpska ekonomija porasti za 5 i po odsto. Predviđa se da će inflacija u našoj zemlji iznositi jedan i po procenat.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak nastavio je posetu Prištini, razgovorom sa predsednikom privremenih institucija Hašimom Tačijem. Najavljeni su i susreti sa čelnicima političkih partija, kao i sa episkopom raško-prizrenskim vladikom Teodosijem. Albanski zvaničnici su ponovili da je za njih jedini prihvatljiv ishod dijaloga međusobno priznanje. Uoči sutrašnje posete Miroslava Lajčaka, zvanični Beograd poručuje da je za nastavak razgovora ključno formiranje Zajednice srpskih opština.

U našoj zemlji epidemiološka situacija je stabilna, ali samo uz poštovanje mere može ostati pod kontrolom. Virus korona je najviše zastupljen  u populaciji od 20 do 40 godina, a brine podatak da se najveći broj ljudi proteklih dana zarazio na većim okupljanjima. Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS kaže da će borba protiv virusa trajati dugo i da je nošenje zaštitnih maski prioritet. Kao dobar primer navodi Kinu gde narod dosledno sprovodi nošenje maski. Tamo, prema njegovim rečima,  5 meseci nije zabeležen nijedan smrtni slučaj, a broj zaraženih na dnevnom nivou je minimalan.

Ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić najavio je da će već ove sedmice prve turistićke agencije u Srbiji dobiti nove polise osiguranja i tako ispuniti uslove da produže licence za rad koje su im istekle 1. oktobra. Polisama se obezbeđuju garancije za prodate aranžmane, a korisnici usluga po našim zakonima imaju pravo na tu vrstu zaštitnog mehanizma. U toku su i izmene sektorskog pravilnika kako bi u praksi što pre moglo da se koristi i alternativno rešenje u vidu bankarskih garancija.

Pesniku Tomislavu Marinkoviću danas je uručena nagrada Desanka Maksimović u Atrijumu Narodne banke Srbije. Ovo priznanje se tradicionalno dodeljuje u Brankovini, kraj Valjeva, ali je zbog epidemiološke situacije svečanost uručenja realizovana u nacionalnoj biblioteci.

Danas je u Jugoslovenskoj kinoteci održan komemorativni skup posvećen nedavno preminulom velikom jugoslovenskom i srpskom filmskom autoru Goranu Paskaljeviću.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Producent Đorđe Radosavljević.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво