Očekuje se rast broja novoobolelih

Epidemiolozi upozoravaju da u narednom periodu može doći do povećanja aktivnosti koronavirusa. "Tokom narednih dana očekuje se da će broj obolelih biti trocifren, ali ispod 200," kaže epidemiolog Predrag Kon. Član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tiodorović, rekao je da među obolelima u ovom trenutku najviše ima mladih ljudi od 20 do 40 godina, koji spadaju u one "koji se baš ne pridržavaju preporučenih mera". "Dovoljna je jedna žurka, jedna muzička manifestacija i da bukne. Ceh neće možda platiti onaj ko se zarazio, ali onaj iz njegog okruženja ko spada u rizičnu grupu – da", ističe Tiodorović. Ministarstvo prosvete je u stalnoj komunikaciji sa Kriznim štabom i pažljivo prati epidemijsku situciju. Onlajn i TV nastava je pripremljena, ali je to krajnja mera samo ako se pokaže da ništa ne može da spreči porast broja novozaraženih učenika ili studenata, rekao je pomoćnik ministra prosvete Aleksandar Jović.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i doskorašnji direktor Marko Đurić sastali su se u Beogradu sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije. Najavljena je mogućnost da predstavnici Srba napuste prištinske institucije ako Priština jednostrano odluči da ne ispuni, pred EU potpisanu, obavezu o formiranju Zajednice srpskih opština. Odbijanje Prištine da razgovara o ZSO je udar na vitalne interese srpskog naroda, i ugrožava kolektivna politička, ekonomska i socijalna prava Srba sa KiM, rekao je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, posle sastanka. "Ukoliko Priština jednostrano odluči da ne ispuni potpisane obaveze, prestaće i obaveze Srba proistekle iz briselskog dijaloga, i biće razmotrena mogućnost napuštanja svih centralnih institucija u Prištini i ukidanja svih prištinskih institucija u većinski srpskim sredinama na KiM", rekao je Petković.

Posle obilnijih padavina tokom noći na teritoriji Srbije, lokalne samouprave nisu prijavile izlivanja, niti bujice lokalnog karaktera, saopšteno je iz "Srbijavoda". Kako navode, na svim slivovima uvedena su 24-oročasovna dežurstva svih vodoprivrednih preduzeća iz sistema. Ni na jednom slivu sa pritokama vodostaji nisu dostigli redovnu odbranu od poplava, niti se to očekuje, kažu u "Srbijavodama" i navode da je situacija pod kontrolom. Sve ekipe su na terenu, dodaje se u saopštenju.

Prethodne noći pao je sneg na planinama jugozapadne Srbije - Zlataru, Zlatiboru, Tari, Jadovniku, i Jabuci, na kojoj je jutros bio jedan stepen ispod nule. Pred zoru se zabelela i Nova Varoš.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Relja Trajković i Tina Amić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво