“Nema zime” za srpske jabuke

Optimalni rokovi za setvu pšenice teku, ali kiša je protekle nedelje usporavala pripremu zemljišta za taj važan posao. Stručnjaci poručuju ratarima da zaoravaju žetvene ostatke jer paljenje njiva, koje je bilo učestalo prethodnih godina, ostavlja ogromne posledice na poljoprivredno zemljište, kao i na životnu sredinu. To je i zakonom zabranjeno, uz pretnju kaznom za fizička lica od 10 do 50 hiljada dinara, a za pravna od 300 hiljada do milion dinara.

Pre nekoliko dana počeo je izvoz jabuka za Indiju. Planirano je da se godišnje izvozi hiljadu tona jabuka u vrednosti od milion dolara. Na ispraćaju prvog kontigenta koji je iz Male Remete na Fruškoj Gori krenuo put Indije, ministar poljoprivrede Branislav Nedimović izjavio je da nema problema sa plasmanom naše jabuke i to po dobrim cenama.

Dobrim cenama i plasmanu "kraljice voća" nadaju se i proizvođači iz Šumadije, koji gotovo ceo rod za sada ostavljaju u hladnjače. Rod jabuka ove godine je umeren, a kvalitet uglavnom zavisi od primenjenih agrotehničkih mera.

Cena tovljenika kreće se trenutno od 135 do 140 dinara što je, tvrde proizvođači, na ivici rentabilnosti. Zbog pandemije korona virusa potražnja je pala, u prvoj polovini godine bio je velik i uvoz svinjetine, pa sve više malih proizvođača odustaju od tova.

U emisiji Nedeljom za selo govorimo i o proizvodnji domaćeg šipurka koja nije baš uobičajena na našem području. Proizvođači kažu da se relativno lako gaji, može da se čeka sa berbom, a ni zarada nije loša.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво