Opasnost od afričke kuge svinja i dalje preti

U selu Aleksandrovac kod Negotina potvrđeno je prisustvo afričke kuge svinja pa je rešenjem Uprave za veterinu područje poluprečnika najmanje 3 kilometra oko žarišta proglašeno zaraženim, dok je područje poluprečnika najmanje 10 kilometara oko žarišta proglašeno ugroženim. Bolest se pojavila u dva gazdinstva, a zatim je počela da se širi, posle čega su sve svinje u selu pobijene. Međutim, divlje svinje, za koje se pretpostavlja da su prenele zarazu na domaće, i dalje su prisutne na tom području i nanose veliku štetu poljoprivrednicima.

U Upravi za veterinu navode da se na zaraženom i ugroženom području primenjuju mere popisa, obeležavanja, zdravstvenog nadzora svih svinja na gazdinstvima, kao i mere kontrole i zabrane prometa svinja, svinjskog mesa i sporednih proizvoda.

Selo Mrštane kod Leskovca poznato je po stočarstvu, a sve više ljudi bavi se tovom junadi, iako su im proizvodnju ove godine ugrozile niske otkupne cene.

Ponovo vas vodimo u Valjevsku Kamenicu, na imanje mladog agronoma Pavla Đorđevića koji se već tri godine bavi organskom proizvodnjom. Napustio je rodni Beograd, okupio tim mladih istomišljenika i okrenuo se proizvodnji zdrave hrane. Na njegovom imanju dobrodošao je svaki gost koji može da kupi organsko voće i povrće, ali i da uživa u zdravoj hrani koju sa zadovoljstvom sprema kuvarica i domaćica na imanju Marija Pavićević. Ona se iz Beograda preselila u Valjevsku Kamenicu, gde želi da pusti korenje.

U emisiji Nedeljom za selo čućete i zašto je važno da se očuvaju stare, autohtone sorte voća koje polaku nestaju iz bašta i dvorišta.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.



Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво