Misija Halijard, zašto se o velikom podvigu toliko ćutalo?

Misija Halijard ponovo među Srbima. Iza stranog imena, krije se operacija Amerike i Kraljevine Jugoslavije u Drugom svetskom ratu. Na istim stranama još od Velikog rata, dve zemlje Alijanse uspele su u drugoj polovini ratne 44-te da zadive svet. Na teritoriji okupirane Zapadne Srbije, u periodu od aprila do decembra, spasile su više od petsto savezničkih pilota, uglavnom Amerikanaca. Datum koji će, međutim, ostati simbol Halijarda, jeste 10-ti avgust. Istorija ga pamti kao najveće pojedinačno spasavanje savezničkih avijatičara u Drugom svetskom ratu. Točak istorije će 2004-te u Pranjane doneti i prvo zvanično obeležavanje tog značajnog istorijskog događaja. Zašto se o velikom podvigu dugo ćutalo ? Šta nam Halijard danas znači? I kako treba da shvatimo novu diplomatsku ofanzivu i jedne i druge strane? O tome u današnjem Magazinu.

Posle dva odlaganja zbog poznatih epidemioloških (ne)prilika, četiri meseca kasnije nego što je uobičajeno, 65. "Sterijino pozorje" počelo je sinoć i trajaće do nedelje, 4. oktobra. Zašto je "stvarnost čudnija od mašte", kako sugeriše ovogodišnji slogan festivala? Može li "Pozorje" da pomiri različita očekivanja i bude istovremeno festival najboljih predstava i festival koji neguje domaći dramski tekst i promoviše domaćeg dramskog pisca? Kako oseka kvalitetnih domaćih dramskih tekstova dugoročno utiče na pozorišnu kulturu jednog društva? Za "Magazin nedeljom" govori direktor "Sterijinog pozorja" Miroslav Radonjić.

U Magazinu analiziramo sezonu iz snova Nikole Jokića. Posle Divca i Stojakovića, ponovo u NBA imamo veliku zvezdu. Kako je jedan tako mlad košarkaš iz Srbije, za kratko vreme, osvojio košarkaski svet u Americi?

Urednik i voditelj: Dragana Živojnović

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво