Sejati samo deklarisano seme pšenice

Uoči početka setve pšenice, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, kao i stručnjaci, apeluju na poljoprivrednike da seju samo deklarisano seme i poručuju da to nije trošak nego investicija. Porazni podaci govore da se u setvi koristi čak 60 odsto semena sa tavana, što utiče na kvalitet i variranje prinosa hlebnog zrna.

Rod kukuruza u Toplici daleko je iznad proseka što će farmerima pojeftiniti proizvodnju i obezbediti rezerve hrane za stoku.

Vlada Srbije donela je izmene i dopune Uredbe o finansijskoj podršci poljoprivrednicima kroz otkup tržišnih viškova tovne junadi u otežanim ekonomskim uslovima zbog pandemije korona virusa. Prema toj Uredbi pravo na finansijsku podršku ima privredni subjekt koji je otkupio tovnu junad od poljoprivrednih proizvođača u periodu od 5-og septembra do 30-og oktobra ove godine. Finansijska podrška za poljoprivrednog proizvođača je 20 hiljada dinara po grlu.

Bili smo u Valjevskoj Kamenici, na organskoj farmi mlade Beograđanke Selme Matanović koja je napustila posao ekonomiste i posvetila se proizvodnji zdrave grane. Na prelepom imanju ona razvija proizvodnju organskog povrća i voća, uverena da je to način da čini dobro sebi i svojoj porodici, ali i celom društvu. O izazovima u toj proizvodnji za emisiju Nedeljom za selo govorila je i projektant organske poljoprivrede Vesna Rakar.

Urednik i voditelj Davorka Tešić.

Недељом за село

Autor:
Душан Величковић

Аграрна политика, пољопривреда и живот на селу, то су теме емисије Недељом за село која се емитује нa таласима Првог програма Радио Београда од 16. јуна 1946. године. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво