Vesti na romskom jeziku

Gost Sveta Roma je Božidar Nikolić, predsednik Obrazovno- kulturne zajednice „Romanipen“ iz Kragujevca. Govori o izmenama Pravilnika za pedagoške asistente i o stipendijama za romske srednjoškolce.

Zakon o kompenzaciji žrtvama prisilne sterilizacije u Češkoj uskoro bi trebalo da se nađe pred poslanicima u parlamentu. Borci za prava žena koje su bile prisilno sterilisane predali su peticiju poslanici parlamenta Heleni Valkovoj pozivajući i ostale narodne poslanike da što pre počnu prvo čitanje tog zakona.

Savet Evrope zatražio je od slovenačkih vlasti da zaštite srpski jezik. Preporuke Saveta Evrope odnose se na dostupnost srpskog jezika u predškolskom i srednjoškolskom obrazovanju, kao i na emitovanje lokalnih radio i televizijskih programa na srpskom jeziku.

Pored srpskog jezika, Savet Evrope od Slovenije traži da prioriteno prepozna hrvatski i nemački jezik kao tradicionalne jezike manjina na svojoj teritoriji, obezbedi poštovanje romskog jezika i kulture i radi na medijskim servisima na italijanskom i mađarskom jeziku.

Autor emisije: Gordana Nešović.

svetroma@rts.rs

Romano Them Romano Them

Autor:
Ромска редакција

Емисија свакодневно доноси најважније вести из земље и света на ромском и српском језику. Бави се темама из живота Рома, приказујући напоре и мере које се предузимају за еманципацију и интеграцију ове, највеће европске мањинске заједнице. Преноси актуелности везане за Роме и на специфичан начин сензибилише јавност за проблеме ове популације. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво