Nova era srpsko-američkih odnosa

Otvaranjem regionalne kancelarije američke Međunarodne razvojne finansijske korporacije u Beogradu počela je nova era u ekonomskim i političkim odnosima Srbije i Sjedinjenih Američkih Država, izjavila je premijerka Ana Brnabić. Ona je navela da je dolazak DFC-a jasan signal koliko je Srbija stabilna zemlja i da se razgovaralo o pet oblasti za ulaganja - o infrastrukturnim projektima, pomoći malim i srednjim preduzećima, Mini-šengenu, uslovima za razvoj privrede i poljoprivrede. Naglasila je da sada uz prisustvo američke agencije imamo pristup neograničenim sredstvima, ali šta ćemo iskoristiti, zavisi od nas i naših projekata.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture formiralo je poseban tim koji će 24 sata dnevno raditi na projektima sa DFC-om izjavila je ministarka Zorana Mihajlović. Sa predstavnicima američke agencije sastali su se i guvernerka Jorgovanka Tabaković, ministar finansija Siniša Mali i direktor kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić. Ministar Mali izjavio je da Amerikanci nude milijarde dolara za razvoj srpskih kompanija, privrede i infrastrukturnih projekata. Ocenio je da je to prilika koju moramo da iskoristimo na pravi način i dodao da će se detalji o toj ponudi znati krajem sledeće nedelje.

U Podgorici konstitutivna sednica Skupštine Crne Gore, posle izbora na kojima su najviše mandata osvojile tri opozicione koalicije: "Za budućnost Crne Gore", "Mir je naša nacija" i "Crno na bijelo", ukupno 41 mandat. Na dnevnom redu skupštine je izveštaj Državne izborne komisije, izbor predsednika i potpredsednika skupštine, kao i izbor predsednika i članova administrativnog odbora.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da su kompanije, u okviru programa "Moja prva plata", do sada ponudile više od 10 hiljada mesta za mlade koji su zainteresovani za zapošljavanje. Ona je pozvala preduzeća da nastave sa oglašavanjem radnih mesta do isteka roka odnosno u naredna dva dana. Cilj programa "Moja prva plata" je da se podstakne zapošljavanje mladih i pruži podrška privredi u rešavanju problema nedostatka kadrova.

Aleksandar Lukašenko položio je zakletvu za nov mandat predsednika Belorusije, na iznenadnoj inauguraciji, bez prethodne najave. Ceremonija je usledila posle  izbora 9. avgusta na kojima je Lukašenko osvojio više od 80 odsto glasova, prenosi Rojters. Beloruska opozicija pozvala je na hitnu kampanju građanske neposlušnosti nakon inauguracije, uprkos višenedeljnim protestima zbog spornih rezutlata izbora.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Marica Serdar i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво