Alisija Alonso

Svaka želja ima svoj put. On obično kreće od onoga što usvajamo od malena: „Zažmuri i zamisli. Poželi jako, maštaj!” Ali, kad bi svako ostvario svoje snove samo zato što je sanjario, bilo bi lako. Ono što je želji potrebno da se pretvori u stvarnost jesu i volja, upornost, hrabrost, rad, i disciplina i bunt. Ovom spisku bismo mogli da dodamo sreću i splet povoljnih okolnosti, ali u slučaju naše gošće iz prošlosti, ove pojmove treba uzeti sa rezervom… U njenom životu je mnogo toga bilo crno–belo. Mrak ili svetlo.

Ostvarenje želje vežbala je u mraku. Žmurila je mesecima. Ležala je nepokretna, pomerala samo prste i  pripremala se za hvatanje životne šanse. Kada je izašla iz tame, njena vodilja je bilo svetlo. Tamo gde je na sceni bio svetlosni snop, tuda je trebalo da se kreće. Bez perifernog vida, a kasnije gotovo slepa, pratila je siluete partnera kroz svoje zamućene oči. Tako je znatiželjnom novinaru objasnila kakav je njen problem sa vidom: „Kao kada bi neko smanjio fokus na kameri i zamutio sliku." Plesala je čak i kada su joj oči videle samo mrak. Govorila je: „Ja igram u glavi." Za nju odustajanje nije bilo opcija, jer je znala da živi zbog baleta...a on joj je podario radost, ideju, misiju i dugovečnost.

Naša gošća iz prošlosti je primabalerina asoluta, koreograf, osnivač Nacionalnog baleta Kube, nežna Žizela i strastvena Karmen, komunistička aktivistkinja i Kastrova uzdanica, perfekcionista, entuzijasta i inspiracija  - Alisija Alonso.

Autor teksta: Milica Đilas

Гости из прошлости Гости из прошлости

Autor:
Стална екипа емисије: драмски уметник Милан Милосављевић, музички уредник Радмила Дујаковић, организатор Милена Борчанин и уредник Мирјана Блажић.

"Гости из прошлости" - мале приче о великим људима и vice versa. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво