Zdravstveni nadzor - mera lične odgovornosti

Uvedeni zdravstveni nadzor na granicama Srbije zbog epidemije korona virusa dobro funkcioniše, kažu u Kriznom štabu. Epidemiolog Predrag Kon izjavio je da se za nadzor već prijavilo oko 4 i po hiljade ljudi. Rekao je da oni koji ne mogu da se prijave elektronski treba da odu kod svog izabranog lekara. Imunolog Srđa Janković izjavio je za RTE da nadzor ne podrazumeva ograničenje slobode kretanja i da mera nije prinudna. Odluka koja se primenjuje od juče u 18 časova, važi za sve koji se vraćaju u Srbiju iz država sa nepovoljnom epidemiološkom situacijom - Hrvatske, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i odnosi se na naše i strane državljane sa privremenim ili stalnim boravkom.

Šef diplomatije Ivica Dačić izjavio je da crnogorski predsednik Milo Đukanović nastavlja da plaši građane lažima o Srbiji i navodnoj velikosrpskoj državnoj politici, optužujući Srbiju da se mešala u unutrašnje stvari Crne Gore. Dačić navodi da jedino što Srbiju interesuje jesu prava srpskog naroda i Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori. Milo Đukanović je ranije, u intervjuu za Fejs televiziju između ostalog rekao da će DPS kao opozicija "svim sredstvima" braniti građansku, nezavisnu i evropsku Crnu Goru.

U sredu 23. septembra biće konstituisana nova Skupstina Crne Gore. Lider koalicije "Za budućnost Crne Gore" Zdravko Krivokapić izjavio je za RTE da veruje u mirnu predaju vlasti, a kada je reč o formiranju Vlade, kaže da će biti krizni menadžment, jer se zemlja nalazi u izuzetno teškoj ekonomskoj situaciji.

U selu Karačevo u opštini Kamenica na Kosovu i Metohiji uhapšene su 33 osobe, među kojima i 10 policajaca zbog sumnje da su se bavili ilegalnim kockanjem, trgovinom ljudima, oružjem, narkoticima, krijumčarenjem robe i drugim kriminalnim aktivnostima. To je saopštilo Osnovno tužilaštvo u Gnjilanu, a akciju sprovodi Kosovska policija, piše prištinski Reporteri. Kako se navodi, uhapšeni policajci su pripadnici granične policije, a među njima su i trojica Srba iz Kamenice.

Kinesko ministarstvo trgovine saopštilo je mere koje će se odnositi na inostrane kompanije za koje Peking bude smatrao da ugrožavaju nacionalni suverenitet, bezbednost ili razvojne interese države. Kompanije koje se nađu na spisku mogu se suočiti sa zabranama uvoza u Kinu ili izvoza iz nje, a može im biti zabranjeno i investiranje u tu zemlju.

U Beogradu se 11-ti put obeležava "Dan bez automobila", u okviru Evropske nedelje mobilnosti. Gradonačelnik Zoran Radojičić, šef Delegacije Evropske unije Sem Fabrici i direktor Sekretarijata Transportne zajednice Matej Zakonjšek poručili su građanima Srbije da manje koriste automobil, a više pešače, voze bicikle, trotinete i koriste javni prevoz. Do 18 časova zatvorene su ulice Terazije i Kralja Milana.

Novak Đoković igraće meč četvrtfinala mastersa u Rimu protiv Nemca Dominika Kepfera. Najbolji teniser sveta juče je savladao Filipa Krajinovića sa 2:0, a istim rezultatom Dušan Lajović poražen je od Nadala.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Nenad Selaković i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво