Odluka o prvaku u Smederevu

Na centralnom trgu u drevnom Smederevu, tamo gde je nekada bio veličanstveni korzo, a i sada šetaju razne generacije žitelja ovog gostoprimljivog grada, danas će pasti odluka o prvaku Srbije u boksu. Loznica i beogradski Radnički zabeležili su po jednu pobedu u finalu plej ofa i večeras, od 19 časova, utvrdiće se kome će pripasti lovorov venac za ovu sezonu. Ekipa s Crvenog krsta već neko vreme pojačana ruskim bokserima, sada sa srpskim državljanstvom, Loznica od nedavno uz kvalitetne borce iz Ukrajine i Holandije- biće dobrog boksa, nema šta, u gradu despota Đurđa Brankovića. A u Obrenovcu, sinoć, najuspešniji srpski profi-bokser Marko Nikolić zabeležio je još jedan trijumf i odbranio pojas VBC prvaka Mediterana u poluteškoj kategoriji, savladavši jednoglasnom odlukom sudija čvrstog i veoma neugodnog Francuza Patrika Bou. Kuriozitet- to je Nikolićeva 17. pobeda iz isto toliko mečeva, a 11 ih je rešio nokautom.

Najbolja ženska reprezentacija Srbije poražena je u Subotici od Francuske - 0:2 (0:2) u kvalifikacijama za Prvenstvo Evrope, ali izabranice selektora Predraga Grozdanovića mogu biti zadovoljne epilogom, jer su protiv sebe imale jednu od najboljih selekcija sveta. Možda i preveliki respekt, bez obzira na kvalitet koji je nedvosmisleno na strani, u ženskom fudbalu, daleko razvijenije Francuske, uticao je da gošće brzo i lako dođu do kapitalne prednosti koju su sačuvale do kraja utakmice. Ipak, svi komplimenti našim devojkama za trud, borbenost, napredak u svakom smislu, videli smo jednu zaista hrabru Srbiju u meču sa favorizovanom Francuskom. Naredni meč kapiten Violeta Slović i naše ostale dame igraju 24. oktobra sa Kazahstanom, koji je još bez osvojenog boda u kvalifikacijama i samo jednim postignutim golom.

Dileme više nema- Srbija je iskreno zavolela fudbalski klub TSC iz Bačke Topole. Njihova igra na gol više već neko vreme nailazi na simpatije ljubitelja fudbala, ali posle utakmice sa renomiranom rumunskom Steauom, u meču u kome je postignuto neverovatnih 12 pogodaka i u kome su poklekli tek prilikom izvođenjem jedanaestaraca, svuda se priča samo o ovim momcima, koji su prikazali više nego Zvezda i Partizan zajedno, na sve četiri odigrane utakmice. Sabolč Palađi, generalni direktor kluba, bez obzira na opravdanu tugu zbog neodlaska u narednu rundu, ima mnogo razloga za ponos zbog izdanja svojih izabranika, baš kao što se svi dičimo njima. 

Posle tačno šest meseci, možda i koji dan više, ponovo ćemo imati goste u studiju Radio Beograda 1, bar kada je ova emisija u pitanju. Prvo, pa žensko, i to opravdano. Dama izuzetnog vokala, sa stažom u više pop-rok postava, muzički pedagog, kompozitor i tekstopisac Tamara Žeželj / nekima poznata još iz vremena kada je nosila prezime Laketić / biće to prva gošća uz koju nastavljamo gde smo stali proletos, u vezi živih gostovanja, uz nadu da će se taj broj povećavati iz dana u dan. Slušaćemo neke od numera sa njenog albuma `Oprezna`, na kome su sve pesme autobiografske, inspirisane ljubavnim pričama Tamarinih bliskih osoba. Do sada je ekranizovala četiri numere sa albuma i planira da snimi spot za bar još dve pesme.

Rukometaši negotinskog Hajduk Veljka i kragujevačkog Radničkog u Nišu, na neutralnom parketu, igraju odlučujuću baraž utakmicu za ulazak u Arkus Super ligu. Rukometašice Srbije u Staroj Pazovi obaviće pripreme za predstojeću EHF nedelju. Naš divni Novak Đoković danas igra meč četvrtfinala turnira u Rimu protiv Nemca Dominika Kepfera, odmah po završetku duela čućemo komentar teniskog eksperta Radmila Armenulića. Zanimljivo je da će biti dozvoljeno prisustvo publike na polufinalnim i finalnom meču ovog turnira. Pratimo rezultate utakmica Ling Long Super i Prve fudbalske lige Srbije, kao i ostale interesantne vesti informacije iz zemlje i sveta. Prva crnogorska rediteljka Marija Perović nastavila je da niže uspehe, nedavno je priznanje, jedno u nizu, osvojila i u prelepom Trebinju, na osmom festivalu mediteranskog filma. "Velika povelja Leotara" je Mariji pripala za veštu upotrebu kinematografskog izraza u savremenoj i realističnoj dramskoj priči. Otuda će ova dama biti gošća broj dva u našem porodičnom magazinu, da malo popričamo o njenom radu, aktuelnom filmskom trenutku, hiperprodukciji serija i mnogo čemu još.

Naravno, baš onako kako radimo petnaestak godina unazad, pratićemo tokom popodneva i brojna dešavanja iz sveta kulture, javnog i umetničkog života, sveta koji nas okružuje. Počinje nova sezona u `Gvarnerijusu`, i to muzičko-poetskom večeri pod nazivom `Sudbina umetnika`. Nagrada `Pečat varoši sremskokarlovačke` pripala je književniku Milošu Jankoviću. `Linija magle`- naziv je izložbe otvorene sinoć u Maloj galeriji ULUPUDS-a, postavljena su dela umetnice Sonje Žugić. Evo nama još Trebinjaca- `Crteži` Veselina Brkovića predstavljeni su u galeriji Kulturnog centra u Kruševcu, dok posetioci `Galerije 73` na Banovom brdu mogu da pogledaju dokumentarističku izložbu Milivoja Miša Rupića, pod nazivom `Stari zanati-znanje, veština i tradicija` 

Jedanaesti festival `Stripolis` završava se večeras u Kulturnom centru Zrenjanina. `Pozorište Dvorište`, u okviru ponovo popularnog `Božidarca`, svake subote misli na ljubitelje teatra na otvorenom. Počinje nova se zone i u Kolarčevoj zadužbini, u kojoj muke muče oko stvari nevezanih za umetnost, ali daju sve od sebe da se to što manje oseti u umetničkom smislu, na tu temu govori nam direktorka `Kolarca` Jasna Dimitrijević. Novosadski festival knjiga `NOFEK`, iza koga stoje mladi, talentovani ljudi, zaslužuje punu pažnju umetničkog dela javnosti. Izložbom `Polja sećanja`, galerija `Novembar` predstavlja beogradskoj publici najnovije odabrane radove Brankice Žilović- Šoven, koja već godinama živi, stvara i predaje u Parizu.

Autonomni festival žena održače se prvi put od 21.septembra do 10.oktobra na više lokacija u Novom Sadu. Sutra će biti održano svečano otvkrivanje spomenika Kralju Petru Prvom u Sremskoj Mitrovici. Klub košarkaša u kolicima `Singidunum` danas i sutra organizuje `Trofej Beograda 2020` u ovom sportu. Na turniru Svetskog juniorskog kupa u badmintonu, održanom u Sloveniji prošlog vikenda, Srbiji su pripale jedna zlatna i jedna bronzana medalja. Pod naslovom `Modrica na papiru`, objavljena je knjiga aforizama Konstantina Melihana, jednog od vodećih ruskih humorista, izabrao ih je i na srpski preveo Aleksandar Čotrić. Tenor Slavko Nikolić snimio je novi kompakt disk sa proverenom saradnicom Milicom Popović. Nova sezona i premijera u Malom pozorištu `Duško Radović`, prvi putn se prikazuje `Guliver`. `Grafički kolektiv` je sa prijateljima obeležio useljenje u nove prostorije. Reditelkju Ivanu Ikiću pripalo priznanje na festivalu u Veneciji, za ostvarenje `Oaza`, za koje je pisao i scenario. Međunarodni festival `Uhvati film` održava se od 23.do 27. septembra u Novom Sadu. Udruženje `Tačka susretanja` iz Vršca priređuje večeras u 18 časova javni čas glume u izvođenju dramske umetnice Jelice Brestovac. 

`Reflektor teatar` ponovo je u starom sjaju, njegova adresa sada je `Dorćol Platz`, tamo se igraju predstave. Sutra se izvodi `Sumnjivo lice`, koga će moći da pogledaju i naši slušaoci, o aktuelnom trenutku ovog pozorišta govori njegov direktor Marko Panajotović. Iz Doma omladine Beograda javlja nam se Milica Ševarlić, i oni već godinama misle na one koji prate naš program, pa će i danas biti besplatnih ulaznica. Čućemo i novi predlog jelovnika za nedeljni ručak viteza kulinarstva Milijana Stojanića, najavićemo i tradicionalni `Fiš fest`, koji se održava narednog vikenda kraj Nebojša kule.

Urednik i voditelj emisije je Željko Stefanović

 

Време спорта и разоноде Време спорта и разоноде

Autor:
Жељко Стефановић

13. марта 2024. године, емисија обележава 64 година постојања, што је сврстава у ред најтрајнијих радио програма у нашим и европским оквирима. Свих тих деценија била је и остала мамац за публику која прати спорт, али и актуелности из јавног и културног живота. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво