Zbog pandemije, građanima Srbije produžena zabrana putovanja u EU

Američka finansijska razvojna korporacija i Izvozno-uvozna banka Amerike potpisali su sa Beogradom i Prištinom sporazume o namerama u cilju pomoći u finansiranju izgradnje auto-puta mira, koji će povezivati Niš i Prištinu. Predstavnik američke finansijske razvojne korporacije Adam Bouler kaže da će taj auto-put doprineti ekonomskom razvoju i regionalnoj integraciji, povezivanjem Niša i Prištine i dodaje da će projekat "služiti kao moćan simbol novih, transformišućih odnosa" Beograda i Prištine. Kako je saopšteno, potpisani sporazumi nisu obavezujući i biće praćeni standardnim radnjama pre nego što finansiranje projekta bude zvanično uspostavljeno.

Delegacija Beograda, na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Markom Đurićem, sutra u Briselu nastavlja tehničko-ekspertske razgovore o normalizaciji odnosa sa Prištinom. Evropska Unija, koja je posrednik, najavila je da će se nastaviti razgovori o temama pokrenutim na poslednjem sastanku na visokom političkom nivou, održanom 7. septembra u Briselu. Reč je o aranžamanima o nevećinskim zajednicama i rešavanju međusobnih finansijskih potraživanja i imovine, što je deo pravno obavezujućeg sporazuma, rekao je portparol EU Peter Stano. Pitanje Zajednice srpskih opština, koja je neprimenjeno još od 2013. godine, u Briselu se vidi kao jedno od ključnih pitanja za rešavanje odnosa Beograda i Prištine.

EU nije vratila Srbiju na listu trećih zemlja kojima je dozvoljen slobodan ulazak u EU. Iako je pitanje povratka Srbije na listu zemalja za koje se ne primenjuju restrikcije za ulazak pokrenuto u radnim telima Saveta EU, ambasadori zemalja članica skinuli su ovu temu sa današnjeg sastanka.Zabrana ulaska u Grčku za državljane Srbije ostaje na snazi do 30-tog septembra, objavljeno je u Službenom listu Grčke. Ta zemlja je produžila prethodnu odluku o zabrani ulaska građanima trećih zemalja izvan Evropske unije, navodi se u zajedničkoj ministarskoj odluci.

U Beogradu se od danas do idućeg utorka obeležava Evropska nedelja mobilnosti. U našoj zemlji udruženja biciklista godinama se bore za stvaranje boljih uslova u saobracaju i traže zakon koji bi obezbedio slične uslove kao u zemljama Unije. Gradonačelnik Zoran Radojičić podsetio je na nove biciklističke staze u glavnom gradu i skrenuo pažnju na problem bezbednosti biciklista u saobraćaju.

Pod sloganom "Budite odgovorni, sačuvajte živote!", od danas , pa u narednih nedelju dana, na putevima u Srbiji sprovešće se akcija pojačane kontrole učesnika u saobraćaju. U ovoj preventivnoj akciji saobraćajna policija kontrolisaće upotrebu pojasa, brzinu kretanja, da li je vozač pod dejstvom alkohola i upotrebu mobilnog telefona. Fudbaleri Crvene zvezde protiv kiparske igraju utakmicu kojom mogu da obezbede mesto u plej-ofu za Ligu Šampiona i četvrtu uzastopnu jesen u grupnoj fazi nekog evropskog takmičenja. Utakmicu iz Nikozije protiv Omonije prenosimo od 17 časova na našem prvom televizijskom programu.

Urednik emisije: Nataša Raketić
Urednici vesti: Relja Trajković i Nenad Selaković
Producent: Bojana Tufegdžić

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво