U čast solunskih ratnika

Srbija i Republika Srpska obeležavaju "Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave", praznik koji će od danas biti obeležavan svake godine u znak sećanja na dan kada je u Prvom svetskom ratu 1918 godine probijen Solunski front. Premijerka Ana Brnabić čestitala je praznik građanima Srbije i Srpske. Navela je da "imamo mnogo razloga da budemo ponosni na našu istoriju, ali da u svakom trenutku moramo ostati posvećeni napretku i ulaganju u budućnost". Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić poručio je u čestitki da na današnji dan posebno budu ponosni Srbi na Kosmetu jer, kako kaže, niko ne zna bolje od njih vrednost srpskog jedinstva i slobode. U Banjaluci, na platou ispred Hrama Hrista Spasitelja biće održana svečana akademija, uz prenos od 20 časova na Drugom programu naše televizije.

Zbog povoljnije epidemiološke situacije u Srbiji, zdravstveni sistem se polako vraća u redovan režim rada. Prvi put se ministar zdravlja Zlatibor Lončar sastao sa direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu. Na sastanku je analizirano koliko svaka bolnica ima skenera i magnetnih rezonanci i napravljen je protokol koliko na tim aparatima mora da se uradi pregleda u toku dana. Lončar najavio da će se raditi i vikendom, za početak samo subotom, a možda i nedeljom. Izjavio je da postoje razrađeni scenariji kako se postupa ukoliko dođe do prenošenja virusa korona između đaka, što se desilo u jednoj osnovnoj školi na Novom Beogradu. On je još jednom apelovao na sve da se poštuju mere prevencije.Na sednici Gradskog kriznog štaba, dogovoreno je da se pojača kontrola ugostiteljskih objekata u Beogradu i dupliraju timovi sanitarnih inspekcijskih službi i komunalne policije. Navedeno je da je cilj da se još jednom skrene pažnja na to koliko je važna primena svih propisanih mera.

Generalni direktor Svetske zdravstvene organizacije Tedros Gebrejesus izjavio je da ne sme biti opuštanja u borbi protiv Kovida-19 i upozorio da trenutna pandemija nije poslednja sa kojom će se svet suočiti. On je rekao da se radi na tome da, kada i ako bude utvrđeno da postoji efikasna i bezbedna vakcina, ona bude podjednako dostupna svim zemljama. U međuvremenu je kineski Centar za kontrolu i sprečavanje bolesti saopštio da bi vakcine protiv virusa korona mogle da budu spremne za opštu upotrebu već u novembru.

Srbija poštuje i čuva prijateljstvo sa Palestinom i palestinskim narodom i podržava uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti na Bliskom istoku, poručio je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa palestinskim ambasadorom Muhamedom Nabhanom. Vučić je ambasadora obavestio o razgovorima koje je srpska delegacija vodila u Vašingtonu i Briselu i zahvalio rukovodstvu Palestine na političkoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije. Ambasador Nabhan rekao je da Palestina sa Srbijom ima duboke prijateljske odnose, i da je zato sa zabrinutošću primljena vest o mogućem premeštanju srpske ambasade iz Tel Aviva u Jerusalim. Dogovoreno je da Srbija i Palestina nastave formiranje Mešovitog komiteta za saradnju, koji bi pomogao da se bolje iskoriste mogućnosti za sveobuhvatnu saradnju.

Vlada Srbija danas će se izjasniti o predlogu Ministarstva finansija da minimalna zarada za narednu godinu bude povećana za 6,6 odsto, na 32.126 dinara. Vlada ima završnu reč o toj temi, jer sindikati i Unija poslodavaca na sednici Socijalno - ekonomskog saveta nisu usaglasili stavove o korekciji minimalca. Najavljeno je da će takođe od prvog januara penzije biti povećane za 5,9 odsto po švajcarskoj formuli. Ministar finansija Siniša Mali kaže da je planirano povećanje penzija po zakonu i da stabilna situacija u budžetu dozvoljava povećanje minimalca i penzija. Dodaje da je još rano govoriti o eventualnom povećanju plata u javnom sektoru i da će se o tome više znati krajem septembra i početkom oktobra.

Železničari obeležavaju svoj dan - 15-ti septembar. Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović čestitala je svim zaposlenima u železnici, i poručila da se zahvaljujući investicijama koje se realizuju, železnica ponovo vraća na mesto koje joj pripada. Ukupna ulaganja u tom sektoru, realizovana i planirana, iznose više od pet milijardi evra, a gradeći modernu železnicu, istovremeno gradimo modernu i razvijenu Srbiju, navela je Mihajlovićeva.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednik vesti: Irena Jelovac i Relja Trajković

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво