Promovisani novi oficiri Vojske Srbije: "Idemo dalje u nove pobede!"

U prve oficirske činove promovisana su 152 kadeta Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.  Pištolje sa posvetom, predsednik Aleksandar Vučić uručio je najboljima u rangu, potporučnicima Ognjenu Zlatiću, Andjeli Bigojević i Mladenu Živkoviću sa Vojne akademije i Haži Miodragu Mladenoviću sa VMA. Vojska je važna institucija u koju građani imaju najveće poverenje, rekao je predsednik Aleksandar Vučić. Najavio je da će država podići plate i standard pripadnika vojske, da će im obezbediti jeftine stanove i uslove da mogu da stvaraju porodicu i to u vreme kada se u celom svetu zbog korona virusa smanjuju primanja i gde je velika nezaposlenost. Promocija potporučnika Vojske Srbije zbog situacije sa korona virusom održana je, umesto ispred Skupstine Srbije, u krugu Vojne akademije, u kasarni "General Jovan Mišković" na Banjici. Ni ove godine nije se odustalo od naleta vazduhoplova, a na svečanosti je prvi put učestvovala Konjička četa Garde Vojske Srbije.

Stejt department u godišnjem izveštaju  konstatuje da se poslednjih godina investiciona klima u Srbiji  popravlja i da je zemlja značajno napredovala. Ocenjuje se da se unapređene investicione klime zasniva na   makroekonomskim reformama, većoj finansijskoj stabilnosti, unapredjenoj fiskalnoj disciplini i procesu pristupanja Evropskoj Uniji , koji predstavlja podsticaj za pravne promene koje unapredjuju poslovno okruženje. Stejt department navodi  da je Vlada Srbije uspešno  završila trogodišnji stend-baj aranžman sa EM-EM-EF-om ,  da je napredovala za četiri mesta na Duing biznis listi Svetske banke i kako je sada  rangirana kao 44 -ta.

O eventualnom uvođenju karantina za sve građane Srbije koji borave van zemlje, razmatraće Krizni štab na sednici u ponedeljak. Epidemiolog Predrag Kon rekao je da ne očekuje karantin, ali da će se možda na štabu u ponedeljak to promeniti. Onda bi u roku od 48 sati oni morali da se testiraju.Za to, smatra, postoje brojna ograniccenja, ssto znacci da svaki prelaz mora imati sanitarnu inspekciju koja bi izdala ressenje svakom drzzavljaninu Srbije da mora biti u samoizolaciji.Sada se dele upozorenja na granicama i povratnici su svakako u samoizolaciji, ali bez ressenja, vech sa upozorenjem.Dr Kon predlazze da samoizolacija traje 10 dana za najmladje, kako ne bi issli u sskolu i vrtiche. Situacija u školama, za sada je pod kontrolom, tvrdi dr Kon. 

U Srbiji se ove godine očekuje prinos kukruza od oko 8 tona po hektaru što je za 7 do 10 odsto više u odnosu na prošlu sezonu izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović. On u intervjuu za eR-Te-eS kaže kaže da je rod dobar i u poljima na kojima se gaje suncokret i soja, a podseća da je i žetva pšenice u vreme epidemije korona virusa prošla daleko iznad očekivanja. Zbog KOVID - a 19 nije bilo problema sa izvozom voća, ali su stranci otlazali ranije planirane poslove sa našim stočarima zbog čega je kako tvrdi ministar kao podrška tom delu domaće poljoprivredne proizvodnje odobren i državni interventni otkup. 

U Bitef teatru će u 20 časova, izvođenjem predstave "Dolina Jeze" u režiji Štefana Kegija i koprodukciji Rimini Protokola i minhenskog Kameršpilea, svečano biti otvoren 54-ti Bitef prolog.Do ponedeljka u Bitef teatru i na Skveru Mire Trailović, pod sloganom "Na ivici budućnosti", biće organizovane brojne pozorišne predstave, stručne i naučne tribine i raznovrstan prateći program. 

Projekcijom domaćeg filma "Ime naroda" u režiji Darka Bajića, večeras će u Subotici biti otvoren 27.-mi Festival evropskog filma.

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Relja Trajković i Irena Jelovac.

Producent Svetlana Stevanović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво