Povećan broj pregleda u kovid ambulantama

Smiruje se koronavirus u Srbiji, ali raste broj onih koji se javljaju kovid ambulantama na prvi pregled. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar izjavio je da je u poslednja 24 sata bilo oko 1.000 kovid pregleda, od kojih čak 680 prvih, što pokazuje da nije vreme za opuštanje. Lončar je za sledeću nedelju najavio sastanak sa direktorima bolnica koje nisu u kovid sistemu na kojem će se organizovati njihov rad, kako bi najveći broj pacijenata koji nisu zaraženi, mogao da nastavi lečenje i dijagnostiku. Na pitanje koliko je potrebno vremena da se nadoknade pregledi, Lončar je rekao da će pokušati da rade i subotom i da se napravi takva organizacija da se maksimalno iskoriste svi kapaciteti.

Epidemiolog Predrag Kon kaže za RTS da se građani i dalje opuštaju zbog pada broja registrovanih slučajeva i da bez obzira na sve apele i dalje se sasvim ne poštuju mere. Ukazao je da je trenutno niska aktivnost virusa, ali da je on stalno prisutan. Kon je naglasio da je zabeležen i porast akutnih respiratornih infekcija, što dodatno povećava zahteve za pregled u kovid ambulantama, jer ne mogu da se potpuno razlikuju akutne respiratorne infekcije i kovid.

Podgorički mediji prenose da su nosioci tri liste koje su na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori osvojile većinu - Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović, potpisali sporazum kojim su se, između ostalog, obavezali da nova vlada neće pokretati nikakve inicijative ili postupke s ciljem izmene državne zastave, grba i himne. U Sporazumu se navodi da će nova demokratska vlada u Crnoj Gori odgovorno sprovoditi sve međunarodne obaveze koje je država preuzela, uključujući i priznanje Kosova, prenose podgorički mediji.

Američki predsednik Donald Tramp nominovan je za Nobelovu nagradu za mir za 2021. godinu. Dejli mejl navodi da je Tramp nominovan samo nekoliko nedelja nakon što je posredovao u postizanju sporazuma izmedju Izraela i Ujedinjenih Arapskih Emirata. Trampa je nominovao norveški poslanik Kristijan Tibring-Gjede, koji je pohvalio američkog predsednika za napore na rešavanju sukoba u svetu.

Marera properties kupila je deo Beograđanke koju je Grad Beograd ponudio na prodaju po početnoj ceni od 16 i po miliona evra. Prodati deo obuhvata više od 19 hiljada kvadratnih metara poslovnih prostora u toj zgradi. Ta Kompanija je saopštila da je svesna činjenice da je Beogradjanka jedno od obeležja glavnog grada.Poručuje da će uz maksimalnu odgovornost ali i entuzijazam ući u projekat rekonstrukcije u vrednosti koja ne sme biti niža od osam miliona evra.

Urednik i voditelj: Slobodan Petrović

Urednici vesti: Vladimir Mihajlović i Irena Jelovac

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво