Srbija: Manje u bolnicama, više u kovid ambulantama

U Srbiji je manji broj pacijenata u kovid bolnicama nego prethodnih nedelja, izjavio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, ali je dodao da je u poslednja dva dana povećan broj pregleda u kovid ambulantama. Ministar je posle sastanka sa direktorima kovid bolnica upozorio da ukoliko se građani ne budu pridržavali mera, Srbija može da uđe u nestabilnu fazu. Direktor Infektivne klinike Goran Stevanović kaže da u ovom trenutku nemaju probleme sa smeštajnim kapacitetima, ali da je popunjenost jedinica intenzivne nege na višem nivou od očekivanog. Apelovao je na građane da se pridržavaju epidemioloških mera i izbegavaju okupljanja na malom prostoru.

U svetu je 7 miliona aktivnih slučajeva zaraze virusom korona. Od početka pandemije preminulo je 900 hiljada zaraženih, a oporavilo se 19 i po miliona ljudi. U Rusiji je proizvedna prva serija vakcina Sputnjik 5 za civilnu upotrebu, a namenjene su lekarima i nastavnicima. U Italiji su preventivne mere protiv kovida 19 produžene do 7-og oktobra, saopštila je vlada te zemlje. Noćni klubovi i stadioni ostaju zatvoreni.

Premijerka Ana Brnabić obišla je radove na izgradnji stanova za pripadnike snaga bezbednosti Vojske i policije u Vranju. U drugoj fazi gradi se 289 stanova u pet zgrada. Infrastrukturu uređuje Grad Vranje. Stanovi u Vranju grade se pored škole i vrtića, a u planu je i izgradnja ambulante, apoteke, pošte i policijske stanice. U naselju Asambair već su sagrađene 4 zgrade u prvoj fazi, a od 186 stanova, seljeno je 136.

Međunarodni dan pismenosti, koji se obeležava 8. septembra, prilika je da se ukaže na podatke koji pokazuju da je oko 800 miliona svetskog stanovništva nepismeno, a da u Srbiji ima oko 800 hiljada osoba bez škole ili sa nekoliko razreda osnovne škole.

Juniorska informatička reprezentacija Srbije osvojila je jednu srebrnu i tri bronzane medalje na evropskoj juniorskoj informatičkoj olimpijadi u Tbilisiju, dok je u ukupnom plasmanu naša ekipa zauzela peto mesto. Na olimpijadi je učestvovalo 132-je takmičara iz 27 zemalja.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Marica Serdar i Relja Trajković.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво