U Vašingtonu počinju dvodnevni razgovori delegacija Beograda i Prištine

U Vašingtonu počinju dvodnevni razgovori delegacija Beograda i Prištine o, kako je najavljeno, ekonomskoj saradnji. Predsednik Aleksandar Vučić i srpska delegacija predstaviće danas u Beloj kući agendu ekonomske saradnje koja može potpuno da promeni paradigmu odnosa Srba i Albanaca na ovim prostorima, ali ćemo znati da sačuvamo nacionalni interes Srbije ako neko pokuša da u razgovore progura teme koje nisu u skladu s njim, izjavio je u Vašingtonu direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić.

Premijerka Ana Brnabić izjavila je da ne očekuje da na sastanku predstavnika Beograda i Prištine u Vašingtonu našoj delegaciji budu postavljeni ultimatumi, kao i da će se pre svega razgovarati o ekonomskim temama.

Šef diplomatije Ivica Dačić poručio je da je Srbija za dogovor i pregovore, ali ne i za ultimatum. On je za Er-Te-Es istakao da se tokom pripreme sastanka govorilo samo o oblikovanju ekonomskog okvira, odnosno o infrastrukturi, uspostavljanju slobode kretanja robe, ljudi i kapitala, ali da su iznenađenja moguća. Politički sporazum nije pripremljen i kosovsko pitanje može biti rešeno samo kompromisom, naglasio je Dačić.

Specijalni sud za ratne zločine takozvane O-Ve-K pozvao je jednog od komandanata te organizacije Agima Čekua u svojstvu osumnjičenog. On je za Kohu potvrdio da u Hag putuje 28-og septembra. Čeku je komadant štaba O-Ve-Ka je bio od maja 1999. godine. Više puta je bio hapšen u vezi sa optužnicom za ratne zločine, ali je oslobađan.

Zdravstveni radnici crvenih zona kovid bolnica Kliničko-bolničkog centra Bežanijska kosa, Opšte bolnice Mladenovac, Instituta za ortopediju Banjica, VMC-a i Klinike za anesteziologiju obavestili su ministra zdravlja Zlatibora Lončara o stanju u tim ustanovama i merama koje preduzimaju da se pomogne kovid pozitivnim pacijentima. Lončar je poručio da nema opuštanja u borbi sa virusom korona i da je neophodno rigorozno sporovođenje mera koje su na snazi.

Lider Građanskog pokreta Ura Dritan Abazović izjavio je za Prvi program Radio Beograda da bi narednih dana trebalo bi da počnu razgovori o ekspertskoj vladi i da je to ono što građani Crne Gore očekuju. Kako kaže, dosta je bilo kampanje, stvari sada moraju da se konkretizuju zato što građani žele konkretne rezultate.  Građanima regiona šalje poruku da nema razloga za brigu i dodaje da mu se čini da je region tragičnije doživeo poraz DPS-a nego sama Crna Gora. Desilo se nešto dobro, desio se demokratski iskorak i biće sve u redu, poručuje Abazović

Agencija Mudis potvrdila je u godišnjem izveštaju ocenu kreditnog rejtinga Srbije i zadržala pozitivne izglede za njegovo dalje povećanje. Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da pandemija kovida 19 nije narušila javne finansije naše zemlje, kao i da je vest o zadržavanju kreditnog rejtinga najbolja potvrda toga.

Kremlj je odbacio optužbe da je odgovoran za trovanje opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i istakao da nema nikakvog osnova da zbog tog slučaja Rusiji budu uvedene sankcije. Moskva upozorava ostale zemlje da ne donose preuranjene zaključke. Nemačka vlada saopštila je juče da ima "neoborive dokaze" da je Navaljni otrovan novičokom, nervnim agensom za koji se veruje da se proizvodi u Rusjii.

Naša fudbalska reprezentacija od 20 časova i 45 minuta u Moskvi igra protiv Rusije, prvu utakmicu u grupi 3 „B" Lige nacija. Tri dana kasnije uslediće duel sa Turskom u Beogradu.

Urednik i voditelj: Miroslav Vojvodić

Urednici vesti: Irena Jelovac i Relja Trajković

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво