U školu pod maskama

Prvi septembar je dan kada i roditelji i đaci imaju tremu pred početak nove školske godine, koja, inače, donosi brojne izazove kada je reč o ocenama, obavezama, rezultatima… Sada je još jedan veliki izazov pred decom, roditeljima i nastavnicima – epidemija koronavirusa. Ovog jutra naši reporteri su u školama i proveravaju kako izgleda prvi dan nove školeske godine.

Šef Narodnog orkestra RTS-a Vlada Panović početkom avgusta istakao u autorskom tekstu neophodnost da se u sistem školstva uvrsti proučavanje narodne muzike. U razgovoru sa njim, danas proveravamo na kakav je odjek naišla ova inicijativa, i zašto je važno proučavanje muzike sa naših prostora.

U Srbiji se na čvrst ogrev greje više od 40 odsto domaćinstava, najviše na drva. Pripreme za nabavku drva, peleta i uglja ove godine počele su nešto ranije, a cene su ostale nepromenjene. Građani se opredeljuju za ogrev koji im je najjeftiniji, a retko ko o životnoj sredini. Pred kraj februara bilo je reči o merama za smanjenje zagađenja, o gasifikaciji, podsticajima, minimalnim tehničkim zahtevima za čvrsta goriva. Prirodni gas je budućnost i prema tvrdnjama direktora "Srbijagasa" ove godine neće poskupeti. Vas pitamo - kako grejete svoje domove? Koji energent se najviše isplati i da li je epidemija koronavirusa promenila planove u vezi sa nabavkom ogreva?

Udruženje spasilaca na vodi Srbije postoji već 15 godina i do sada je obuku prošlo oko 2000 ljudi. Spaseno je više od 200 života, a sa katarinom Miladinović iz ovog udruženja razgovaramo o tome kako izgleda obuka za spasioca na vodi, koje veštine su važne i šta ljubitelji reka, mora i jezera moraju da znaju pre nego što udju u vodu.

Urednik i voditelj: Nataša Raketić

Producent: Bojana Tufegdžić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво